Popínavka z Indie

Volně rostoucí popínavou bylinu, s níž se v přírodě setkáte například ve vysokohorské Himálaji anebo v Indii, proslavila ájurvéda, která ji označuje za „královnu bylin“. V jejích malých lístečkách na trojúhelníkových větvích s trny a narůžovělými voňavými kvítky se skrývá mnoho důležitých látek. Mimo jiné jde o bílkoviny, škroby, třísloviny, ale i alkaloidy, saponiny a vanilin. Úžasnou moc této bylinky ocení především ženy, kterým přináší úlevu při bolestivé menstruaci, zmírňuje negativní následky premenstruačního syndromu, ale stává se také průvodkyní ženským přechodem, který je díky ní snáze zvládnutelný.

Pro ženu ve všech fázích života

Šatavari je známa svým pozitivním působením na ženské reprodukční orgány. Pomáhá ženám, které se snaží o miminko, navodit odpovídající hormonální rovnováhu, tlumí ale i symptomy menopauzy, pomáhá při uvolnění stresu a napětí a přináší klidný spánek a duševní pohodu. Těhotným a kojícím ženám pomáhá lépe se vypořádat s vysokou zátěží a na počátku těhotenství zmírňuje ranní nevolnosti. Pozitivní vliv byl zaznamenán také v případě laktační psychózy. Šatavari je doporučována i při výskytu vaginálních výtoků a k úpravě pH v pochvě. Kromě toho se podílí rovněž na udržení dobré kondice kardiovaskulární soustavy a harmonizaci funkce trávicího ústrojí. Při pravidelné konzumaci se budete cítit jako znovuzrozená. Tato bylinka vás dokáže nabít energií a dodat vám novou chuť do života. Na jedinou bylinku je toho více než dost, nemyslíte?

I pro pány se něco najde

Šatavari dokáže vyjít vstříc i tělu mužskému, zejména v oblasti močové a reprodukční soustavy. Posiluje totiž mužské reprodukční orgány a podílí se na zvyšování potence. Přímo také ovlivňuje kvalitu a množství spermatu. Je tedy ideální bylinkou i k léčbě mužské impotence. Obě pohlaví rozhodně ocení její silný afrodiziakální vliv.

Šatavari je vaším spojencem i při žaludečních potížích

Kromě silných účinků na reprodukční soustavu vykazuje tato bylinka pozitivní vliv také v případě potíží trávicí soustavy. Zlepšit díky ní můžete především kondici žaludku. Zařadit šatavari do stravy se rozhodně vyplatí v případě, že trpíte jeho překyselením, případně žaludečními vředy, ale i syndromem dráždivého tračníku a častými průjmy. Konzumace šatavari se překvapivě doporučuje i při Crohnově chorobě či střevních zánětech. Šatavari má velmi komplexní účinky. Intenzivní studie prokázaly v posledních letech také příznivý vliv této bylinky na lidskou obranyschopnost, a to především díky protizánětlivým účinkům a schopnosti ničit choroboplodné zárodky, kvasinky a toxiny.

Jak lze šatavari konzumovat?

Z rostliny se konzumuje zejména kořen, který obsahuje všechny blahodárné látky v nejsilnější koncentraci. Připravit si z něho můžete odvar tak, že 1 g kořene budete vařit zhruba 15 minut v 250 ml vody. Poté slijete a ihned podáváte. Takto připravený odvar se pro zvýšení účinku konzumuje alespoň dvakrát denně. Kořen šatavari lze ale konzumovat také přímo – 2 čajové lžičky sušeného a namletého prášku smícháte s půl litrem vody, dobře promícháte a vypijete. Prášek si ale můžete přidat také do ranní kaše či do jogurtu anebo jednoduše zapijete po ránu několik kapslí naplněných tímto práškem a máte svoji denní dávku vyřešenu.