Rýmu a nachlazení zaženete i bylinkami. Například šípkem nebo levandulí

Už naše prababičky řešily různé zdravotní neduhy pomocí léčivé síly bylinek. Přírodní medicína má své místo i v moderním světě a stává se stále více populární. A ačkoliv bylinky většinou neumí vyloženě čarovat, mohou poskytnout rychlou úlevu od bolestí a hlavně dobrou prevenci. Podívejme se tedy na bylinky, které je nejlepší vytáhnout právě tehdy, když jste nachlazeni nebo máte rýmu.
Šalvěj
Od bolestí mohou efektivně pomoci různé bylinné odvary. Na bolesti v krku skvěle funguje právě šalvěj - má antibakteriální a dezinfekční schopnost a pomůže vám bacily vyhnat. Šalvěj se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
Heřmánek
Mnoho lidí heřmánek považuje za nevzhledný plevel, který u nás roste skoro všude. Neměli bychom ovšem zapomínat, jak pozitivní účinky na naše zdraví heřmánek může mít. Kromě svých protizánětlivých vlastností je heřmánek také silně uklidňující. Pokud vás tedy trápí nejen nachlazení, ale i stres či úzkosti, heřmánkový čaj by vám měl pomoct od všeho.
Echinacea
Echinace je bylinka, která je známá především posilováním našeho imunitního systému a zvyšováním odolnosti proti nemocím. Užijete si ji nejlépe ve formě čaje.
Lípa obecná
Pokud vás přepadlo nachlazení, lípa by měla být první volbou. Konzumace lípy totiž v těl vyvolá pocení, utlumuje horečku a zbavuje tak tělo nebezpečných odpadních látek.
Šípek
Šípkový čaj je nejen lahodný, ale obsahuje velké množství vitaminu C. Ten je zásadní pro naši imunitu i celkové zdraví.
Zázvor
Zázvor na nachlazení známe všichni. Dokáže spasit i ten nejnepříjemnější kašel a bolesti. Ze zázvoru si můžete připravit čaj, tinkturu, nebo ho přidat do jídla. Zázvor nám pomůže bojovat proti virům a uleví nám od bolesti. Navíc na podzim krásně zahřeje!
Levandule
Málo se to ví, ale květy levandule jsou nejen jedlé, ale také velmi zdravé! Můžete buď zase využít levanduli na čaj, nebo si domácnost provoňte esenciálním olejem.
Jak připravit bylinkové čaje?
Ať už se rozhodnete připravit si čaj z jakýchkoliv bylinek, vždy myslete na jednu zásadu - nikdy byste byliny neměli zalívat vroucí vodou, ale jen tou horkou. Každá bylinka tak potřebuje vlastní dobu louhování, abychom z ní dostaly co nejvíce zdravých látek.
Pokud čaj pijete jako prevenci, klidně si ho dochuťte medem a citronem. Pokud je pití čaje součástí léčebné kůry, raději byliny nijak nedochucujte. Preventivní pití čaje by se mělo dodržovat alespoň 6 týdnů. Nikdy ale neomezujte svůj jídelníček pouze na jednu surovinu či nápoj - k celkovému fyzickému i psychickému zdraví je potřeba aktivní život, vyvážený jídelníček a psychická hygiena.
Zdroje: