Nastartujte apetit

Jezte malé porce několikrát denně, a to právě tehdy, když dostanete chuť nebo hlad. Pokud máte rádi typická snídaňová jídla – ať už vajíčka, nebo cereálie –, nedbejte na pravidla a klidně si je dejte i k večeři. A když máte největší hlad ráno, dopřejte si klidně největší porci touhle dobou. Prostřete stůl ve svých oblíbených barvách a pusťte si k jídlu hudbu, která vám dělá radost. Nebo si k jídlu pusťte televizi, byť normálně se to dělat nemá. Pokud nepotřebujete pít kvůli suchu v ústech, při jídle tekutiny omezte, více toho sníte. Snažte se do sebe dostat co nejvíce energie a bílkovin: dobrá jsou vajíčka natvrdo, ořechy nebo pudinky. Před jídlem běžte na svižnou procházku, budete pak mít větší chuť. Ovoce a zeleninu vybírejte podle barev – každý den snězte něco červeného, zeleného a žlutého.

Utište bolest akupunkturou

Jehličky, tlak nebo teplo působí na určitá místa na kůži a uvolňují energetické dráhy v těle. Na to reagují nervové buňky a některé části mozku. Předpokládá se, že akupunktura ovlivňuje krevní tlak i tělesnou teplotu, dokáže nabudit imunitní systém a uvolňuje přírodní ‚tišitele‘ bolesti, jako jsou třeba endorfiny. Podle některých studií pomáhá i při samotné chemoterapii: dokáže omezit nevolnost a zvracení. Lékaři ji proto doporučují jako jeden z prostředků, jak zvládat bolest při onkologické léčbě nebo po ní. Nově jsou instruovaní, aby pacientům dokázali poradit, zda je pro ně tato metoda vhodná.

O spolehlivých odbornících i léčitelích provozujících akupunkturu by měli vědět i ve vašem onkologickém centru. Chcete-li si je hledat na vlastní pěst, dobrou pomůckou může být seznam osob praktikujících tradiční čínskou medicínu na www.tcm.cz/praktici-tcm. Podle místa svého bydliště si najdete odborníka, který by měl mít garantováno dostatečné vzdělání i praxi.

Chraňte svou imunitu

Pokud je ovoce či zelenina jen trochu nahnilá nebo rozměklá, nejezte ji. Zavání-li mléko nebo jogurt, neochutnávejte, ihned je vyhoďte. Nemáte zapotřebí riskovat. Myjte ovoce i zeleninu pečlivě pod tekoucí vodou, i když je budete loupat. Plechovky s jídlem omyjte vodou předtím, než je budete otvírat. Pokud vaříte, neochutnávejte, dokud není pokrm obsahující maso či vajíčka dobře připraven. Rozmražená jídla použijte co nejdříve, nikdy nevracejte zpět do mrazáku.

Jaké užívat vitaminy

Největší význam pro rekonvalescenty mají antioxidanty, a to v množství na horní hranici doporučovaných denních dávek. Jedná se o vitaminy C, E a A. Někdy se doporučuje také selen. Naopak není namístě brát ve velkých dávkách vitaminy skupiny B (konkrétně B12, B1 a B6), ty mohou mít naopak na svědomí bujení nádorů. Vysoké dávky vitaminu E mohou pomáhat tlumit nežádoucí vedlejší účinky při ozařování.