Půst je proces, který má hluboký dosah a mění nás na všech úrovních naší existence: tělesné, myšlenkové i duchovní. Právě proto je již tisíce let neodmyslitelnou součástí všech světových náboženství a doporučují ho mudrci i celostní lékaři. Půstem můžeme znovu nabýt rovnováhu, zdraví, vyrovnanost a fyzickou i duševní sílu. Pomáhá uzdravit se z akutních nemocí, ale zlepšit může i chronické obtíže.

Ostatně už před 2500 lety pravil řecký lékař a zakladatel lékařské vědy Hippokrates, že „kdo chce zůstat silným, zdravým a mladým, nechť je střídmý, cvičí tělo, dýchá čistý vzduch a své bolesti nechť léčí spíše půstem než léky“. Půst, tedy čas, kdy nepřijímáme žádnou potravu, je hluboce zakořeněný biologický jev každého živého tvora, tedy i člověka. Jako zažíváme pravidelné střídání aktivity a odpočinku, bdění a spánku, tak je našemu tělu i mysli vlastní a blahodárné respektovat čas jídla a čas bez jídla, tedy půst či přerušovaný půst.

Během půstu tělu nepodáváme žádnou pevnou stravu, hojně ho však zásobujeme tekutinami (voda, bylinné čaje, minerální vody…). Půst může trvat od několika hodin, tehdy hovoříme o přerušovaném půstu mezi jídly, takzvaném intermittent fasting, až po několik dní či týdnů. Někteří znalci drží dokonce osmadvacetidenní a delší půsty. Zatímco první varianta, přerušovaný půst, je celkově jednoduchá, snadno proveditelná a vhodná pro všechny zdravé jedince, delší půsty už vyžadují nejen znalost celé problematiky, ale hlavně možností a omezení vlastního těla. U delších půstů je proto vhodné poradit se s lékařem. Například pro diabetiky půst není vhodný vůbec.

DOBRODINÍ PŮSTU

Správně prováděné postění očistí střevo, detoxikuje organismus a podpoří acidobazickou rovnováhu, tedy sníží kyselost organismu. Tím napomáhá hormonální rovnováze a regeneraci těla a zlepšuje imunitní odpověď organismu. Přispívá k eliminaci civilizačních a chronických onemocnění. Půst nám také dává šanci začít zdravější způsob života s vědomějším stravováním, redukovat svou tělesnou hmotnost, aktivovat tělesnou energii a plně využít svůj potenciál. Vzdání se potravy ovlivňuje i naši mysl. Půstem se již od asi pátého dne vzdalujeme hmotě a zvyšujeme své energetické vibrace. To se projevuje tím, že jsme celkově citlivější a vnímavější.

OČISTA NA VŠECH ÚROVNÍCH

Délka půstu může být různá – záleží na možnostech těla. Pro rychlý restart organismu se dá držet například jen jeden den a stanovit si tento jednodenní půst jako rituál pro každý týden. Pokud toužíte provést důkladnější úklid organismu, doporučujeme postit se alespoň sedm dní. S dalšími a opakujícími se zkušenostmi si můžete půst postupně prodlužovat. Rozhodnete-li se držet delší půst, je velmi důležité dodržovat následující kroky.

Alespoň týden před půstem přejděte na čistě veganskou stravu, zřekněte se kávy a alkoholu a hojně dodržujte pitný režim.

Pro samotné období půstu je lepší si neplánovat žádné náročné pracovní vypětí.

Naprosto ideální je dopřát si skutečný fyzický i mentální klid, ponořit se do svého vnitřního světa a využít naplno potenciálu očisty těla i ducha se vším, co k němu náleží.

První den půstu odborníci doporučují vypít čtvrt litru teplé vody se lžičkou hořké (epsomské) soli z lékárny. Ta umocní vyprázdnění střeva. Třikrát denně si můžete dopřát bylinný čaj, k obědu například i horký zeleninový vývar. Možná budete překvapeni, ale měli byste docházet pravidelně na stolici. Pro podporu střevní mikroflóry se doporučuje i občasné pití čisté šťávy z kysaného zelí či syrovátky. Pokud si troufnete do půstu jen o vodě, je třeba počítat s intenzivnějším, respektive radikálnějším průběhem půstu. Všechny procesy budou umocněny a jaksi syrovější.

ÚNAVA A MALÁTNOST

Druhý až čtvrtý den půstu, v závislosti na somatotypu, se dostaví detoxikační symptomy. Ty se projevují bolestmi hlavy a únavou, jazyk i sliznice se dočasně potáhnou bílým povlakem, může se dostavit i zápach z úst. Tělo může překvapit dočasná zimnice či zimomřivost. Po třech až čtyřech dnech půstu vám dojdou zásoby glukózy v krvi a glykogenu ve svalech a játrech a organismus pro své další fungování sáhne po jiném zdroji energie – tuku. Tím přechází do ketózy.

Během tohoto přechodu můžete vnímat slabost a malátnost, která trvá pár hodin až den. Jakmile toto období přečkáte, máte vyhráno. Během prvních dní půstu budete možná více spát. Naopak po očistě a detoxu si vystačíte s méně hodinami spánku, po probuzení budete čerství, odpočatí a regenerovaní. V těle budete vnímat neutuchající zdroj energie, mysl bude průzračná a jasná. V duši radost. Samotná očista organismu může trvat od pěti do mnoha dní, je to velmi individuální. Někdo propouští a odpouští rychle, jiný si zásoby všeho toxického drží déle.

Během půstu je žádoucí přiměřeně cvičit.

Vhodná je jóga, protože podporuje všímavost vůči tělu a mysli, čchi-kung, které propojuje cvičení s dechem, anebo procházky přírodou. K tomu si dopřejte relaxaci či meditaci.

Po půstu se k normální stravě vracejte velmi pozvolna. Začněte s konzumací nedráždivých veganských či vegetariánských pokrmů (zeleninový vývar, rýže, podušené jablko, mrkev…) a dodržujte tento stravovací režim úměrně k délce půstu.

PŘERUŠOVANÝ PŮST

Pro někoho může být několikadenní půst nadlidským úkolem. O to více, pokud nemáte s postěním zkušenost. Možností je přerušovaný půst, při kterém se dodržují určité pauzy mezi jídly a jedno jídlo denně – ideálně večeře – se vynechává.

Během pauz mezi jídly je dostatek času pro potřebný pitný režim. Nejčastěji doporučovaný rytmus přerušovaného půstu je 8 ku 16. Tedy během 8 hodin konzumujeme dvě až tři jídla s potřebnými pauzami a 16 hodin nejíme nic – do tohoto času započítáváme i spánek.

Lékařka Karin Mante v knize Přerušovaný půst uvádí, že dodržování delších pauz mezi jídly reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje krevní tlak a normalizuje hladinu cholesterolu. Podporuje proces růstu, diferenciaci a kondici nových nervových buněk, chrání buněčnou membránu, DNA a zpomaluje proces stárnutí. Díky harmonizaci produkce hormonů, jako jsou ghrelin, leptin, serotonin a melatonin, se tělo vrací do své rovnováhy, stability a dostavují se pocity štěstí a radosti. Spánek je výživnější, kvalitnější a tělo během odpočinku intenzivněji regeneruje a obnovuje své síly.

Vzhledem k tomu, že organismus může odbourávat tuky pouze v přestávce mezi jídly, protože při vylučování inzulinu tento proces nefunguje, můžeme redukovat svou váhu především díky dodržování potřebných pauz mezi jídly. Vědecké výsledky dle lékařky Mante také potvrzují, že pro udržení a redukci váhy je třeba dodržovat jak pauzy mezi jídly, tak i pravidelnou dobu příjmu potravy.