Připravte si cibulový obklad

Cibule je poměrně nenápadná, ale její vlastnosti jsou téměř zázračné. Kromě toho, že její silice usnadní odkašlávání v případě chřipky či nachlazení, síra, která je v ní obsažena, dokáže pomoci s regenerací svalů, eliminací zánětu v kloubech, a dokonce i s obnovením chrupavek. Aby mohla cibule lépe působit, rozmixujte ji nadrobno a zamíchejte do ní tvaroh, který má sám o sobě také zklidňující účinky. Přiložte na postižený kloub, překryjte igelitem a teplou tkaninou a nechte působit. Ideálně přes noc. Pokud si cibuli v syrovém stavu čas od času přidáte do salátu anebo do pomazánky, pomůžete svým kloubům i zevnitř. Kromě toho přispějete k ochraně svého kardiovaskulárního a nervového systému a také získáte účinnou prevenci před infarktem a mrtvicí.

Které bylinky pomohou s klouby

Základem kvalitní bylinné směsi na klouby by měly být bylinky s protizánětlivými účinky. Ideální je celík zlatobýl či tužebník jilmový. V tomto ohledu působí dobře také obyčejná bříza, lichořeřišnice, třapatka nachová anebo truskavec. Bylinné směsi na klouby seženete již namíchané v lékárně anebo si můžete připravit doma svoji vlastní směs na míru. V případě, že trpíte artrózou, měli byste si nejprve pročistit tělo a s ním i klouby. S tím výborně pomohou čisticí bylinky, jako například již zmíněný tužebník, pampeliška, přeslička, kopřiva anebo šípek. V případě již probíhajícího zánětu přidejte také vrbovou kůru. Všechny tyto bylinky je možné konzumovat vnitřně, tedy popíjet ve formě čaje.

Jak připravovat kvalitní bylinný čaj

Opravdu silný bylinkový čaj, který obsahuje maximum účinných složek nacházejících se v bylinkách, nepřipravíte pouhým zalitím sušené směsi horkou vodou z rychlovarné konvice. Vyžaduje to trochu úsilí. Jak na to? Dvě lžíce sušené bylinné směsi nasypte do hrnce, dolijte 350 ml vody a postavte na plotnu. Přiveďte postupně k varu, ale nevařte. Jakmile zpozorujete bublinky před chystajícím se varem, sejměte hrnec z plotny, přikryjte pokličkou a nechte 20 minut louhovat. Poté přeceďte a vychutnejte si vše dobré, co vám bylinkový čaj přinese. Nezapomeňte na to, že aby byl čaj opravdu účinný tak, jak potřebujete, je nutné jej konzumovat alespoň vlažný a pokaždé si jej připravit čerstvý.

Masti a obklady na klouby

Rozsah bylinek, které lze použít na klouby zevně, je také dost široký. Velmi účinný je například balzám či mast z arniky anebo jakýkoli přípravek s obsahem kostivalu. Pokud není v kloubu zánět a trpíte pouze artrózou, můžete použít mast s prohřívajícím efektem obsahující například kafr anebo chilli. Teplo může v tomto případě působit blahodárně. A jaké bylinky je vhodné na klouby použít zevně? Kromě již zmíněných arniky a kostivalu výborně funguje například také jalovec, jírovec neboli kaštan, ale i obyčejný měsíček.

Domácí kloubní zábal

Vyzkoušejte sílu bylinek na vlastní klouby a připravte si zábal, který vás zbaví bolesti a pomůže s lepší pohyblivostí. Do většího hrnce nasypte:

  • 200 g sušené nati z přesličky
  • 100 g sušené nati tužebníku
  • 100 g sušené kostivalové nati
  • 50 g nadrcených kaštanů
  • 2 lžičky pálivého chilli

Všechny ingredience smíchejte, zalijte vodou a hrnec postavte na plotnu. Nechte přejít varem a ještě teplou směs zabalte do plátýnka nebo pleny, které poté přiložte na bolavý kloub. Překryjte a zafixujte na místě čistou gázou a lehněte si tak, abyste si mohli dát nohy do výšky. Vydržte takto alespoň hodinu. Ideální je, pokud zvládnete mít zábal aplikovaný celou noc.