Detox rozhodně neznamená totální výplachy střev a týdenní hladovku. Pokud chcete držet půst – třeba ten nejdoporučovanější, kdy se pijí jen ovocné šťávy –, stačí mnohdy jeden jediný den. Pak by měl samozřejmě následovat odlehčený jídelníček, aby taková očista měla smysl. Trápit se hlady čtrnáct dní už ale rozumné není. Delší půst se rozhodně nehodí pro sportovce, ti potřebují mnohem víc energie a také nějaké tuky. Pozor také v případě, kdy o sobě víte, že přehnaně reagujete na výkyvy hladiny cukru v krvi, to byste při půstu mohli docela trpět, například bolestmi hlavy. Jakýkoli druh detoxu se nehodí pro těhotné ani kojící ženy. A s půstem nezačínejte ani v průběhu nemoci, byť by šlo pouze o banální virózu.

Teď to půjde i bez konzervantů


Pokud vůbec nechcete detox, zkuste se stravovat podobně jako v létě, kdy je snadnější odlehčovat jídelníček, nemusíme vařit a jíme víc čerstvého ovoce a zeleniny, které právě dozrávají. Pro tělo to znamená méně cukru, soli, bílé mouky, konzervačních látek a barviv. Dobrou zprávou je, že tělo to bez nich teď lépe zvládne, protože venku je příjemně a vy se nemusíte tolik zahřívat zevnitř. Nemusíte sladit, solit ani jíst konzervované potraviny, abyste si pochutnali a zároveň se nenásilně pročistili.

Konec otoků a únavy

Očista nejvíc pomůže játrům a ledvinám, tedy orgánům, které mají na starosti právě každodenní čištění organismu. Zapamatujte si, že co prospěje jim, ulehčí celému tělu. To se zpravidla zvládne zbavovat všech škodlivin samo, je tak nastavené. Ale to platí za ideálních podmínek.

Zkuste být na pár dnů ke svým játrům a také ledvinám ohleduplnější. Když játra špatně fungují, je to dost nepříjemné. Většinou to poznáte podle alergií, otoků a špatného trávení. Příznakem, že se s játry něco děje, může být také povlak na jazyku. Ledviny filtrují krev, vyrábějí moč a odvádějí toxiny z těla ven. Jestliže mají problémy, pozná se to podle moči: u nemocných lidí je tmavá, zpěněná a páchne. Příznakem problémů jsou rovněž otoky, ale také bolesti zad a kloubů.

Chce to hodně vody, ale postupně

Ledviny ke správnému fungování potřebují hodně tekutin, nejlépe obyčejné vody. Pokud nejste na velký příjem tekutin zvyklí, nezačínejte s tím zhurta, abyste netrénované ledviny nezaskočili. To by vás mohly potrestat zejména oteklým obličejem a očima po ranním probuzení. Během detoxu byste měli vypít alespoň 1 až 2 litry čisté, nejlépe pramenité nebo filtrované vody, ideálně ale více v závislosti na ročním období a fyzické aktivitě.

Vynechte alkohol, kávu i cigarety

Možná to znáte sami ze situací, kdy se večírek protáhne a vy pijete ještě po půlnoci: obličej je při prvním pohledu do zrcadla jaksi objemnější. Alkohol vůbec dokáže játra pořádně zaměstnat – když se napijete, všeho nechají a věnují se jeho odbourávání. Proto alkohol při detoxu zcela vynechte. Ideálně výrazně omezte nebo ještě lépe zcela vylučte i kávu a cigarety. Ty do čistícího se organismu zanášejí nečistoty, negativně ovlivňují metabolismus i hormonální a nervový systém. Místo nich zařaďte vydatné procházky na čerstvém vzduchu.

Praktické příklady, jak detoxikovat

Detoxikace nemusí být extrémní proces. Stačí zařadit do jídelníčku zdravé jídlo a příjemné nápoje. Naopak si odpusťte rafinované cukry, fastfoodové jídlo a nezdravé tuky a produkty z bílé mouky. Stačí jen trochu ozdravit. Zhodnoťte si sami pro sebe, jak na tom právě teď jste, a zvolte si ten nejlepší způsob detoxikace. Pokud je obecně váš jídelníček hodně nezdravý, velmi razantní detox byste nemuseli zvládnout.

Detox 1: Kúra s horkou vodou

V této kúře jíte normální porce jídla, ale dejte si pozor, aby bylo zdravé. Popíjení horké vody, převařené přirozeným způsobem, nikoli v mikrovlnné troubě nebo rychlovarné konvici, podle ájurvédy redukuje toxiny a přirozenou cestou napomáhá k hubnutí. Vařte vodu na sporáku tři minuty od momentu, kdy začne bublat. Takto horkou vodu přelijte do termosky, kde ji uchováte po delší dobu co nejteplejší. Popíjejte ji co nejčastěji, ideálně každých 30 minut, nejméně desetkrát za den, v co nejmenším množství v průběhu celého dne. Jedna dávka odpovídá 100 až 150 ml. Celkem vypijte kolem 1,5 litru takto převařené vody. V průběhu kúry pijte jeden až dva litry dalších tekutin, ideálně neslazených a bez kofeinu, tedy žádné slazené minerálky, limonády ani káva. Délka trvání kúry závisí na vaší toleranci a na tom, kolik nečistot chcete takto dostat z těla. Nejkratší doba je 10 dní. Ideální je jeden měsíc.

Detox 2: S celozrnnou rýží

Kúra s celozrnnou vařenou rýží je vhodná pro detoxikaci celého organismu, což má také bezprostředně pozitivní dopad na celkový psychický stav a omlazení. Spočívá v tom, že jíte celozrnou rýži – buď samotnou, nebo se zeleninou či luštěninami. Absolvování této kúry vám pomůže osvobodit se od závislostí na škodlivých stravovacích návycích a nezdravých potravinách, což se vám doposud navzdory snaze nemuselo dařit. Celozrnná rýže natural obsahuje z obilovin nejhodnotnější bílkoviny (s využitelností 70 %, což předčí i maso), málo tuků, asi 73 % sacharidů, vitaminy skupiny B, vitamin E, minerální látky (především draslík, fosfor, křemík, zinek a vápník) a samozřejmě velké množství vlákniny. Neobsahuje lepek a je vhodná i pro celiaky. Vařená bez soli má odvodňující a detoxikační účinek. I jeden den pomůže odlehčit tělo.


Detox 3: Melounový

Léto a horké počasí jsou ideálním obdobím pro experimenty s raw food, tedy syrovou stravou. Různé druhy salátů, okurky, papriky, rajčata, špenát, rukola, meruňky, borůvky, maliny, angrešt, rybíz, třešně... Vše, co v letních měsících dozrává, pomáhá naše tělo ochladit, zavodnit a přirozeně detoxikovat. Využijte toho a jezte syrové ovoce a zeleninu v hojném množství. Srpen – nejteplejší letní měsíc – nabízí vhodnou příležitost na detoxikační kúru s červeným melounem. Vodní meloun obsahuje dostatek strukturované vody, která se snadno vstřebává do organismu a pomáhá propláchnout ledviny. Sežeňte si dostatečné zásoby vodního melounu, ideálně organického původu, a jezte ho po dobu jednoho až tří dní v neomezeném množství. Kromě melounu a čisté vody nekonzumujte už nic jiného. Vynechte i kávu, slazené nápoje a jakékoli stimulanty. Pokud preferujete jiný druh ovoce, můžete meloun nahradit tím, co máte raději: například banány, meruňkami nebo jablky.