Bylinky jsou na pěstování nenáročné

O bylinky se v průběhu jejich pěstování není nutné pravidelně starat. Navíc zpříjemní prostor a přinesou vám dostatek čerstvých vitaminů i v zimě. Některé z nich navíc báječně voní a také krásně vypadají. Vytvoříte-li jim optimální podmínky, může se u vás bylinkám dařit podobně jako pokojovým rostlinám. Co všechno si pořídit, chcete-li pěstovat doma přes zimu bylinky?

Jen substrát nestačí

Přestože je kvalitní zahradnický substrát pro domácí pěstování bylinek tím nejdůležitějším, je potřeba věnovat pozornost i jiným věcem. Především byste si měli zajistit kvalitní rostliny. Ty si můžete vypěstovat ze semene anebo vsadit na jejich rozmnožení formou řízku například z venkovního keře.

Rostliny pěstované ze semen potřebují zpočátku více času a péče. Substrát pro pěstování bylinek by měl sloužit jako kvalitní zásobárna živin i vlhkosti. Měl by být také dostatečně provzdušněný, aby umožnil přístup vzduchu ke kořenům rostlin. Velmi často jsou k pěstování bylinek používány substráty na bázi kokosového vlákna, které se později hodí i pro jarní předpěstování zeleniny. Do komerčně dostupných substrátů je přidáván kromě kokosové kůry také rašelinový mech, perlit, vermikulit či borová kůra. To všechno jsou přísady, které dobře drží vlhkost a jsou lehké. Pro bylinky tedy ideální.

Jak velký květináč?

Při výběru nádoby na pěstování bylinek hraje roli nejen velikost. V úvahu je potřeba vzít také materiál, z něhož je nádoba vyrobena, a přítomnost odvodňovacích otvorů. Pro bylinky vybírejte spíše hlubší nádoby, které poskytnou dostatek prostoru pro kořeny. Neomezujte se ani v šířce nádoby. Raději volte o něco více, než budou bylinky reálně potřebovat. Z hlediska materiálu máte na výběr lehký plast či laminát anebo odolnou terakotu, která zároveň pomůže udržet vlhkost v půdě. Pro bylinky vždy vybírejte květináče s otvory pro odtok vody, aby nedocházelo k jejich podmáčení.

Kam s nimi?

Bylinky milují sluneční svit. Pro jejich pěstování v bytě volte proto pokud možno slunné jižní parapety, které umožní rostlinám vystavit se slunečním paprskům alespoň šest hodin denně, což je minimum pro jejich úspěšné pěstování. Vhodnou alternativou k jižním oknům jsou okna orientovaná na západ, která také dokážou poskytnout dlouhé období slunečního světla.

Bylinky potřebují pro svůj růst ale také odpovídající teploty. Ty by se ve dne měly pohybovat okolo 20 °C. Přes noc by pak neměly klesnout pod 12 °C. Dejte také pozor na to, aby květináč s bylinkami nestál v průvanu studeného vzduchu. Bylinky stejně jako pokojové rostliny potřebují pravidelnou zálivku. Rozhodně to s ní ale nepřehánějte. Většinu bylinek je vhodné zalít až v okamžiku, kdy je nejvyšší centimetr půdy v pěstební nádobě suchý.

Pravidelná sklizeň podporuje další růst

Pravidelným odstraňováním listů z bylinek podpoříte jejich další růst a hustější olistění. Zvykněte si proto bylinky sklízet pravidelně. Nejlepší denní období pro tuto činnost je ráno. Pravidelně také odštipujte špičky větviček, podpoříte tím bohatost keře a jeho postranní růst.

Na pravidelnou sklizeň bylinek si můžete připravit ostré nůžky anebo lístky oddělovat pouze nehty. Při sklizni se snažte alespoň třetinu rostliny zachovat, aby měla z čeho pokračovat ve svém růstu. Pro nejlepší chuťové vlastnosti je ideální sklízet rostliny ještě předtím, než vykvetou. Domácí pěstování bylinek je ideálním způsobem, jak si zajistit celoroční přísun čerstvých zelených lístků, které ozdobí váš talíř.