Jako lektorka jógy a jógové terapie se snažím při prevenci celostního zdraví hledat cesty především ve správném nastavení mysli, dostatečném odpočinku a poskytnutí optimálního prostoru a důvěry tělu k projevení jeho vnitřní moudrosti, která nás neustále vede k rovnováze a tím ke zdraví. Pokud nastanou nějaké komplikace, věřím tomu, že to nejlepší řešení bývá to nejjednodušší, tedy nejméně komplikované. Nikoli ve smyslu našeho osobního pohodlí a ustálených zvyků, ale ve smyslu jednoduchosti přírodních zákonů. Vzít si pilulku proti bolesti je sice jednoduché, ale těžko v přírodě dosažitelné… Nejjednodušší je tedy si lehnout a prospat se.

TIPY NA DOMÁCÍ PŘÍRODNÍ LÉKARNIČKU VHODNOU I NA CESTY

Během cest se mi osvědčil náš rodinný seznam přírodních preparátů, které v případě akutní potřeby pomohou získat čas, podporují uzdravující procesy tělu vlastní, nejdou proti přirozenosti lidského těla a velmi podporují sílu a vitalitu organismu.

1. Pro dezinfekci ran, podporu hojení, zmírnění bolesti a svědění

DRAČÍ KREV – latexová tekutina rostliny Croton Lechleri (Sangre de drago), která je pro své analgetické a antivirotické účinky vhodná k potírání jak při různých poraněních, tak na výplachy dutiny ústní a kloktání, při zasažení mandlí či zánětu zubů. Urychluje a podporuje hojení, chrání před vniknutím infekce, uleví i při bodnutí hmyzem.

ESENCIÁLNÍ OLEJ ČAJOVNÍKU (TEA TREE) – čistý esenciální olej s antivirotickými, protibakteriálními a protiplísňovými účinky. Dále působí proti parazitům, stimuluje imunitní systém, je vhodný na různé typy zánětů, které tlumí. Jako jeden z mála esenciálních olejů se může přímo nanášet na kůži, je tedy skvělý jako první pomoc v kabelce.

2. Podpora primární imunity při zatížení organismu, námaze či prvotních projevech onemocnění

BETAGLUKANY – skvělý pomocník pro každý den. Betaglukany jsou extrakty získávané buď z hub, anebo z kvasnic. Pro tělo lépe rozpoznatelné jsou betaglukany 1,3/1,6 derivované z pekařských kvasinek. Jde o látky, které velmi intenzivně stimulují primární imunitní systém, a tělo pak v řádu hodin vytvoří velmi silnou a odolnou imunitní zeď proti vniknutí a rozvoji infekce. Tím, že betaglukany stimulují tvorbu makrofágů a neutrofilů (buněk primární imunity), nedochází k tzv. sekundární bakteriální a jiné infekci a tělo zvládne nápor mikrobů daleko lépe a rychleji odbavit.

3. Přírodní antibiotikum, podpora v léčbě virových i bakteriálních onemocnění

EXTRAKT Z LICHOŘEŘIŠNICE – je v přírodním lékařství tradičně využívaná původně latinskoamerická bylina. Je natolik silná, že bývá považována za přírodní antibiotikum, využívá se především při zánětech dýchacích a močových cest, ideální jako prevence i léčba nachlazení. Doma i na cestách mám stále k dispozici její extrakt ředěný v alkoholu.

4. Dobré trávení, prevence průjmu

PROBIOTIKA A PREBIOTIKA – v lékárně sice najdete velký výběr probiotik ve formě tablet. Já však volím celoročně kvašené potraviny, které jsou obrovskou zásobárnou jak prebiotik (potravy pro mikrobiom), tak probiotik (samotné kmeny bakterií). K tomu jsou kvašené potraviny také zásobárnou vitaminu C. Tedy za mě s sebou vždy kvas (nápoj z kvašených potravin), kvašené zelí, pickles, kimči… Pokud s sebou na cesty vozíte lednici, není co řešit.

CHLORELA – je vhodná na očistu organismu od toxinů, zbytků po lécích, těžkých kovů, balastu ve střevech díky rozpustné vláknině. Odnáší z těla látky, které tam být nemají, a také pomáhá obnovit střevní mikroflóru. Dostanete ji ve formě malých tablet, které rozžvýkáte a hojně zapijete vodou.

5. Pro ztišení a zklidnění mysli, na podporu spánku

ESENCIÁLNÍ OLEJ LEVANDULE – další esenciální olej fungující jako všelék. Miluji vůni levandule, nosím ji v kabelce pro všechny případy… Esenciální olej z levandule můžete nanášet – jako jeden z mála – přímo na pokožku a oceníte ji při usínání, masáži, po koupeli a dni stráveném na slunci… Levandule zklidňuje a ztišuje jak mysl, tak tělo, má silné antivirotické, protibakteriální, protiplísňové, analgetické, protikřečové a celkově antiseptické účinky. Zklidňuje kašel, hmyzí bodnutí, bolesti ucha, dokonce i menstruační obtíže. Je také účinným repelentem. Během cest si ji lehce kapu na polštář před spaním. Sladké sny zaručeny…

6. Pro ochranu před klíšťaty a bodavým hmyzem

PANGAMIN – extrakt z pivovarských kvasnic ve formě tablet. Během léta bereme jako prevenci před klíšťaty třeba 5–8 tablet denně s jídlem. Klíšťatům údajně nevoní naše pižmo po konzumaci piva anebo vitaminů skupiny B. Pivovarské kvasnice jsou lidstvu známy po staletí a pro své vlastnosti jsou v různých formách využívány dodnes (obsahují cenné vitaminy a minerální látky – vitaminy B1, B2, B6, B12, kyselina pantotenová, pangamová a listová, niacin, biotin, cholin, minerální látky – vápník, fosfor, draslík, hořčík, stopové prvky – železo, měď, zinek, mangan). Vlastnosti pivovarských kvasnic, jako tradičního prostředku výživy, jsou dány biochemickým složením kvasinek. Látky v nich obsažené se rozvíjí životními procesy v buňkách při kvašení a z ječmene procesem klíčení.

7. Pro bezpečné slunění

DOMÁCÍ KRÉM S OXIDEM ZINEČNATÝM – Již léta nepoužíváme kupované krémy na slunění, neboť velmi často obsahují nanočástice, které pronikají hluboko do našeho organismu, a zatím neexistují studie, které by prokázaly, že organismu neškodí. Volím tedy tradiční přípravek chránící kůži před spálením – oxid zinečnatý v prášku (koupíte v lékárně). Vytvořím si olejovou bázi (rozpuštěnou ve vodní lázni: čisté bambucké máslo, kakaové máslo, malinový či slunečnicový či mandlový či olivový olej) a do směsi postupně přišlehávám prášek oxidu zinečnatého asi v poměru 1 ku 4–5. Směs zbělá, ale po natření na pokožku se bílá barva ztratí. S tímto krémem jsme procestovali Sardinii, Chorvatsko, Itálii a nikdy jsme se nespálili. Polednímu slunci se však vyhýbáme…

8. Pro zklidnění spálené kůže po slunění

ČISTÝ GEL ALOE VERA – další přírodní prostředek, bez kterého si léto nedokážu představit. Ideálně v čisté stoprocentní kvalitě. Je třeba jej skladovat v lednici, protože se rychle kazí. V létě však oceníte jeho chladivý, zklidňující efekt především na sluncem unavenou kůži. Já čistý gel míchám v poměru 1 ku 1 s rostlinným olejem (arganový, mandlový) a používám jako mléko po opalování.

Do své domácí i cestovní lékárničky si samozřejmě nezapomeňte sbalit své osvědčené přípravky, případně léky, které užíváte. Mé tipy mají sloužit především jako inspirace matky přírody, která si vždy umí poradit.

Šťastnou cestu přeji!

Zdroj:

https://www.databazeknih.cz/knihy/domaci-prirodni-lekarna-44058