Bylinky místo medikamentů

Nejlepším lékem na všechny neduhy jsou voňavé bylinky. Které bylinky a bylinné směsi by měly tvořit základ vaší bylinkové lékárny?

Bylinky pro vypocení

Až budou kvést bezinky, určitě si vyrobte dostatečné zásoby domácího bezového sirupu. Je užitečný při horečce, ochlazuje a působí jako podpůrný prostředek pro pocení. Je také prospěšný při léčbě revmatismu, bolesti v krku, chrapotu, zánětu dásní a aftech.

Pro posílení organismu při zimním nachlazení a rychlejší vypocení si na jaře nasušte také lipový květ. Medová vůně čaje, který si z něho připravíte, vám bude připomínat krásy léta i uprostřed tuhé zimy. Pro posílení imunity a předcházení kašli a nachlazení by ve vaší bylinkové lékárně neměla chybět ani tinktura z echinacey.

Něco na pročištění organismu

Vynikající bylinou pro očistu organismu je kopřiva. Snižuje množství přebytečné vody v těle, zlepšuje činnost ledvin a močových cest. V tomto ohledu může být velmi užitečný jednodruhový čaj ze sušených kvalitních kopřivových stonků a listů. Měli byste vědět, že největší sílu mají kopřivy, které vyrostly zhruba do půli května. Proto je na sušení sbírejte brzy na jaře.

Bylinky na zažívání

Určitě si nasušte zásoby máty peprné, která vám v mnoha případech uleví při trávení těžkého jídla. Hrnek čaje z máty peprné si můžete každý večer dopřát i preventivně. Při zažívacích problémech, a dokonce i při kolitidě nebo Crohnově chorobě pomohou také grapefruitové kapky nebo tinktura. Grapefruit je i přírodní antibiotikum a antivirotikum, které může urychlit hojení bakteriálních a virových infekcí. Proto jeho sílu můžete využít i pro zmírnění příznaků zimního nachlazení nebo letních alergií.

Bylinné čaje na odkyselení

Pokud jste náchylní k překyselení organismu, pijete velké množství kávy a jíte hodně masa anebo dlouhodobě užíváte léky, které překyselení způsobují, nezapomeňte do své bylinkové lékárny zařadit také bylinky na odkyselení. Patří mezi ně fenykl, již zmíněná kopřiva, jitrocel, pampeliška či ostropestřec mariánský. Ten je mimochodem také účinný pro podporu funkce jater a žlučníku. Z těchto bylin si můžete připravit čaj nebo je užívat ve formě tinktury. Všechny mají silný detoxikační účinek a pomáhají eliminovat překyselení a toxiny.

Bylinky pro relaxaci

Pro lepší spánek a snížení napětí můžete do své bylinkové lékárničky zařadit heřmánek, meduňku, levanduli, kozlík lékařský a mučenku. Z těchto bylin si připravíte čaj nebo je můžete užívat ve formě tinktury. Všechny mají uklidňující účinky a pomohou vám lépe usnout.

Bylinky proti bolesti kloubů

Pokud trpíte bolestmi kloubů, určitě vyzkoušejte tinkturu z třezalky. Je to účinný protizánětlivý a analgetický prostředek, který může pomoci zmírnit bolesti při artritidě, dně nebo revmatismu. Můžete také vyzkoušet krém či mast z komonice lékařské nebo arniky.

Zásobení bylinkové lékárničky různými bylinami je dobrým způsobem, jak být připraven na jakýkoli zdravotní problém, který se může objevit. Nezapomeňte do ní zařadit bylinky, které pomáhají při pocení, očistě organismu, trávení, bolesti kloubů, relaxaci a odkyselení. S trochou znalostí o tom, jak tyto byliny používat, si můžete být jisti, že najdete tu správnou pro každou situaci.

Zdroje:
Mandžuková, Jarmila: Bylinky: léčivá moc přírody, Praha: Brána, 2020.
Dittus-Bär, Renate: Bylinková lékárna, Praha: Ottovo nakladatelství, 2011.