Proč používat opalovací krém

Přestože na pokožku mohou mít sluneční paprsky neblahý vliv, je potřeba se jim nevyhýbat. Právě díky nim totiž získáváme tolik potřebný vitamin D, který nám v zimě chybí. Krémy na opalování používáme proto, abychom od pokožky odstínili škodlivé složky UV záření a ochránili ji tak před spálením, nepříjemným zarudnutím a s tím spojenými následnými problémy vznikajícími v důsledku nadměrného vystavení slunečnímu záření. UV záření se skládá ze dvou složek. Zatímco UVB záření nám pomůže k příjemnému opálení, UVA naopak zapříčiní rychlejší stárnutí kůže. Oba typy pak mají v extrémním množství karcinogenní účinky. K účelu kvantifikace ochranných účinků jednotlivých přípravků se používá ukazatel označený jako SPF (sun protection filter), který informuje o tom, jak dlouho přípravek chrání pokožku před spálením a zarudnutím ve srovnání se stavem, kdy byste žádnou ochranu nepoužili.

Přírodní složky s ochranným faktorem

Domácí opalovací krém si sice můžete přizpůsobit na míru, určit v něm ale přesnou hodnotu SPF je velmi složité. Můžeme se ovšem alespoň pokusit o její odhad. Základem krému by měly být přírodní oleje a másla s vysokým SPF. K těm patří především mrkvový olej, který má SPF až kolem 40, olej z malinových semen se SPF okolo 30. Tradiční základy přírodních krémů – bambucké máslo a kokosový olej – mají SPF mezi 5 až 8. Záleží ale samozřejmě také na způsobu zpracování oleje, jeho stáří a nakládání s ním.

Fyzikální filtr pro odstínění UVB záření

Jelikož ochranný filtr přírodních olejů funguje pouze proti UVA záření, je potřeba přidat do domácího přípravku také další složky. Ty jsou obecně označovány jako minerální nebo fyzikální filtry a jedná se o oxid zinečnatý a oxid titaničitý. Čím větší množství těchto složek do krému dáme, tím vyšší bude mít ochranný faktor, na druhou stranu budete po namazání ale také bělejší. Fyzikální filtr totiž na pokožce vytvoří vrstvu, která působí jako ochranná bariéra proti oběma složkám UV záření, která zajišťuje, aby se nedostalo k buňkám naší kůže. Přestože jsou tyto bílé pigmenty nerozpustné ve vodě, v případě přírodních přípravků na opalování se doporučuje nanést novou vrstvu po každém koupání.

Co budete na přípravu krému potřebovat

Na zhruba 100 ml opalovacího krému se SPF okolo 20 si připravte:

  • 30 g bambuckého másla
  • 20 g kokosového oleje
  • 20 g mrkvového oleje (lze nahradit olejem z malinových semínek)
  • 15 g včelího vosku (lze nahradit sójovým lecitinem)
  • 5 g oxidu zinečnatého (nebo titaničitého)
  • 5 kapek vitaminu E (tokoferol)
  • 5 kapek levandulového esenciálního oleje

Jak na přípravu

Vzhledem k tomu, že se bílé pigmenty hůře rozpouští a hrudkují, začněte s jejich zpracováním jako první. Odměřené množství jemně rozetřete v malém množství kokosového oleje dohladka. Poté si připravte nerezovou misku, kterou vydezinfikujte alkoholem. Do ní odměřte bambucké máslo, zbylý kokosový olej, mrkvový olej a včelí vosk. Misku i s obsahem vložte do vodní lázně a pozvolna zahřívejte. Hlídejte teplotu, maximum by mělo být okolo 50 °C. Jakmile budou všechny složky dokonale rozpuštěné, vezměte ponorný mixér a začněte směs za současného ochlazování šlehat. Jakmile dosáhne teploty okolo 30 °C, přidejte do ní kokosový olej s rozetřeným oxidem. Vše opět důkladně prošlehejte a na závěr nakapejte esenciální olej a vitamin E. Budete se divit, ale krém je hotov. Stačí ho již jen nechat důkladně zchladnout a pak se nezapomenout natřít, až budete vyrážet na sluníčko.