Proč používat přírodní deodorant

Prostřednictvím pokožky se do těla dostává široké spektrum látek z okolí. Jestliže pravidelně ošetřujeme podpaží tuhým antiperspirantem, nejenže se nebudeme potit, ale dostanou se nám do těla látky, které tento kosmetický přípravek obsahuje. V některých případech jde o sloučeniny hliníku, kterým je lepší se vyhnout. Hliník je sice při aplikaci na nepoškozenou pokožku považován za neškodný. Jak často ale používáte antiperspirant na podrážděnou pokožku podpaží bezprostředně po holení? Některé vědecké studie spojují intenzivní používání přípravků obsahujících hliník například s Alzheimerovou chorobou anebo rozvojem onkologických onemocnění. Vysoká hladina hliníku v těle může vést také k ubývání vápníku a fosforu v kostech, snižovat se může také podíl životně důležitého hořčíku.

Co tedy s tím?

Na první pohled to vypadá, že máte na výběr ze dvou možných scénářů, buď se budete potit a zapáchat, anebo do sebe budete dostávat škodlivé látky. Naštěstí existuje ještě třetí možnost. Tou je výroba domácího přírodního antiperspirantu, který s pocením pomůže a neohrozí vás na zdraví.

Jaké suroviny budete potřebovat

Na výrobu přibližně 100 ml tuhého deodorantu si připravte:

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce bambuckého másla
  • 2 lžíce jedlé sody
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo mouky
  • esenciální olej podle vlastní preference

Do zahřáté vodní lázně vložte nerezovou misku a rozpusťte v ní kokosový olej a bambucké máslo. Jakmile budou obě složky tekuté, zamíchejte do nich jedlou sodu a kukuřičný škrob. Přidejte esenciální olej a směs naplňte do obalu na tuhý deodorant. Chcete-li výrobek co nejrychleji vyzkoušet, nechte ho ztuhnout v lednici. Díky tomu bude v létě jeho použití navíc i osvěžující.

Který esenciální olej zvolit do deodorantu

Esenciální olej je náhradou syntetické vůně v komerčně dostupném přípravku. V domácím antiperspirantu ale můžeme využít jeho podpůrných účinků a vybrat si takový, který bude eliminovat některé neduhy. Do přírodních deodorantů se výborně hodí například esenciální olej z levandule, který má antiseptické účinky, je uklidňující a snižuje svalové napětí. Antibakteriálně působí také oleje z kafru či bergamotu a pro snížení intenzity pocení a snížení krevního tlaku můžete do výrobku přidat také esenciální olej ze šalvěje. Při problémech s nadměrným pocením pomůže výborně také cypřiš, který zároveň dokáže lokálně stahovat cévy. Doplnit jej můžete například o již zmiňovanou šalvěj nebo levanduli, s nimiž se bude výborně podporovat. Zapomenout nesmíme ani na dezinfekční vlastnosti tea tree, který dokáže povzbudit i osvěžit a zároveň eliminovat všechny nežádoucí bakterie a viry, kterých v podpaží bývá více než dost.

Specifika použití přírodního deodorantu

Jestliže jste zvyklí si každé ráno nanést do podpaží antiperspirant, s tím přírodním budete muset svoje zvyky trochu pozměnit. Komerčně dostupné přípravky bývají totiž méně intenzivní, proto je nutné je používat každý den. Přírodní antiperspirant stačí použít jednou za dva až tři dny. Jestliže víte, že máte citlivou pokožku, snižte množství sody, která by ji mohla dráždit, v receptu na polovinu. O stejné množství pak navyšte podíl kukuřičného škrobu. V každém případě nenanášejte přírodní antiperspirant na bezprostředně oholené podpaží, jedlá soda by mohla působit nepříjemně. Po holení počkejte vždy alespoň půlhodinu.