Kdy se můžete setkat s nevolností

Většina žen, které jsou již matkami, si jistě vzpomene na období prvního trimestru těhotenství. Pocity na zvracení doprovázené neschopností cokoli pozřít jsou jistě nezapomenutelným zážitkem. Nevolnost nás ale může doprovázet i v případě, že pozřeme špatné jídlo, přeženeme to s délkou vystavení se slunečním paprskům a přivodíme si úžeh anebo jen vstoupíme do dopravního prostředku, v němž nám hrozí kinetóza. Nauzea se ale může objevit i po požití některých léků, přílišného množství alkoholu anebo silných bylinek. Mějte na paměti, že každé chronické nucení na zvracení by mělo být vyšetřeno lékařem. S mírnějšími a nárazovými potížemi vám však mohou pomoci některé bylinky.

Zázračný všelék zázvor

Rostlinou, po které byste v případě nevolnosti měli sáhnout jako první, je jednoznačně zázvor. Jde o nejúčinnější přírodní prostředek proti točení hlavy, závratím a bolestem žaludku bez ohledu na jejich příčinu. Můžete si jej dopřát čerstvý ve formě zázvorového čaje anebo si pořídit kandovaný, který lze pojídat i během cesty dopravními prostředky, jež vám činí potíže. Na přílišnou konzumaci zázvoru si však dejte pozor, máte-li potíže se srážlivostí krve anebo užíváte-li současně léky na ředění krve. Zázvor srážlivost krve totiž snižuje.

Jaké další bylinky pomohou?

S nauzeou pomůže výborně také domácí odvar z lipového květu. Pro jeho přípravu stačí jednu až dvě čajové lžičky lipového květu přelít horkou, ale nikoli vařící vodou a nechat 15 minut pod pokličkou vylouhovat. Víte-li, že vaše potíže s nevolností pramení z trávicích obtíží, připravte si výluh z máty peprné, do něhož pro zmírnění potíží se závratěmi či bolestí hlavy můžete přidat také saturejku. Postup je identický jako v případě odvaru z lípy. Rychlou pomocí při nevolnosti je také konzumace prášku z muškátového oříšku, který se prodává jako koření. Stačí ho opravdu minimální množství na špičku čajové lžičky. Trpíte-li pravidelně nevolností a závratěmi spojenými s migrénou, vsaďte na preventivní popíjení čaje z heřmánku a meduňky, který vás také příjemně uvolní před spaním. Pro jeho přípravu smíchejte jednu lžičku heřmánkového květu s čajovou lžičkou natě meduňky lékařské, směs zalijte horkou vodou a nechte opět pod pokličkou 15 minut louhovat.

Třezalka pro lepší náladu

Jestliže vás každá vaše nevolnost rozladí a rádi byste si zajistili opět návrat dobrého pocitu, přidejte do směsi proti nauzei také třezalku tečkovanou. Ta je pověstná svými blahodárnými účinky na psychické zdraví. Čaj z třezalky je však potřeba konzumovat pravidelně a v období, kdy jej pijete, si dát pozor na přílišné vystavení slunečním paprskům. Třezalka totiž způsobuje fotocitlivost.