Pryšec překrásný dělá čest svému jménu

Podle legendy starých Aztéků vznikl pryšec z několika kapek krve pocházejících ze srdce bohyně, která se nešťastně zamilovala. Temně rudá barva rostliny původem ze Střední Ameriky a Mexika, kde se s ní nejčastěji setkáte ve formě až čtyři metry vysokého polokeře, zaujala již před dávnými časy. Indiáni ji využívali k výrobě červeného barviva. Latex, který z rostliny vytéká při jejím poranění, sloužil jako základ léků. O její krásu se nestarají květy, ale zajímavě zbarvené listy na jejím vrcholu. Uvnitř nich pak teprve narazíte na opravdové drobné květy. Na ty se soustřeďte při výběru vánoční hvězdy. Aby vám rostlina vydržela co nejdéle, neměly by být odkvetlé. Najdete-li na vrcholu poupata, máte jistotu, že se pryšcem budete moci kochat celé Vánoce.

Jak vánoční hvězda do Evropy přišla?

Pryšec se do Evropy dostal prakticky ve stejné době jako do Severní Ameriky. Počátkem 19. století jej sem dovezl přírodovědec Alexander von Humboldt. Díky své kráse nadchla vědce z Berlína, kde se začala pěstovat v místní botanické zahradě. To ale ještě nevedlo k jejímu masivnímu rozšíření, které nastalo až o sto let později. Zasloužil se o něj Paul Ecke, který z Německa emigroval do Ameriky, kde začal vánoční hvězdu pěstovat a prodávat v květináčích v luxusních obchodech. Od té doby se pro mnoho lidí stala neodmyslitelným symbolem Vánoc. České země dobyla sice až v polovině 20. století, zato natrvalo.

To je barev, až oči přechází

Většina z nás preferuje u vánoční hvězdy tradiční červenou barvu. Vyšlechtěny byly ale i jiné varianty. Často se na pultech obchodů objeví i pryšec v barvě krémově bílé, jemně růžové, broskvově naoranžovělé, či dokonce varianty s panašovanými listeny.

Jak se starat o vánoční hvězdu?

Jelikož je tato rostlina ze své domoviny zvyklá na vyšší teploty, nevystavujte ji zbytečně mrazům a rozhodně ji v zimě nekupujte na tržišti. Takové exempláře vám po přivezení domů velice rychle opadají. Vánoční hvězdu pěstujte při teplotách nad 20°C a substrát udržujte vlhký. Nikdy by neměl úplně vyschnout ani být přemokřený. Po odkvětu je vhodné rostlině snížit zálivku a přemístit ji na chladné místo. Po několika týdnech odstřihněte povadlé listeny a rostlinu přesaďte do čerstvého substrátu. V průběhu jarního a letního období jí dopřejte dostatek vláhy a občasně přihnojujte, nejlépe hnojivy s vysokým obsahem vápníku.

Krátké dny již od října

Abyste příští Vánoce měli doma opět krásně vybarvenou vánoční hvězdu, je potřeba jí již od října uměle zkracovat dny. Pryšec totiž krásně vybarvené listeny vytváří pouze v období dlouhých nocí a krátkých dní, které u nás ale nastávají až na přelomu prosince a ledna. K zatemnění stačí kousek tmavého papíru, kterým každý den alespoň na 12 hodin rostlinu zakryjte, čímž jí prodloužíte noc. Zdá se vám to příliš pracné? Pokud se vám něco nepovede a vánoční hvězda vaši péči nepřežije, nezoufejte. Příští Vánoce vám zpříjemní nový exemplář třeba zase v jiné barvě.