Jak připravit koupel z bylinek

Nejrůznější bylinky se v koupeli objevovaly již od dávných časů. Lidé si všimli jejich zklidňujících a osvěžujících účinků a hojně a rádi je využívali. Proč mají bylinky své místo právě v koupeli? Obsahují éterické oleje, které se z nich nejlépe uvolňují právě při kontaktu s teplou vodou. Prostřednictvím kůže a dýchacích cest je pak tělo dokáže velmi dobře vstřebat.

Přísady do bylinkové koupele si můžete zakoupit, ale zvládnete je vyrobit i sami. Ten nejsnazší způsob přípravy bylinkové koupele spočívá v přípravě výluhu, který si můžete předem nachystat v hrnci s horkou vodou a poté jen přilít do koupele. Můžete si ale dát práci i s výrobou šumivých bomb do koupele s příměsí bylinek anebo s olejem či solí do koupele.

Jaké bylinky jsou do koupele ideální

Záleží na tom, jakého účinku chcete koupelí dosáhnout, ale také na tom, jak se momentálně cítíte. Například eukalyptus pomůže uvolnit ucpaný nos, meduňka zase uleví od bolestí svalů a příjemně připraví na noční spánek, zatímco zázvor vaše tělo dokonale prohřeje.

Jaké bylinky si dopřát do koupele, když chcete předejít nachlazení? Kromě již zmíněného eukalyptu, který je ideální do chladných měsíců, můžete vyzkoušet také jedli. Esenciální olej z jedle bělokoré lze nakapat do osvěžovače vzduchu anebo jej přidat pár kapek do koupele. Vitalizující účinky bude mít koupelová sůl, do které jste přidali čerstvé jedlové jehličí. Kromě uvolnění dýchacích cest působí jedle pozitivně také na uvolnění bolavých svalů a kloubů.

Podobné relaxační, a navíc i protizánětlivé účinky má také tymián, který poskytne úlevu i při kožních potížích. Pro uvolnění a hydrataci citlivé a podrážděné pokožky je vhodná koupel v růžových okvětních plátcích, která je kromě jiného také velmi povznášející. Pokud jste vyčerpaní a nemáte sílu opravdu vůbec na nic, připravte si koupel v rozmarýnu, který má povzbuzující, až afrodiziakální účinky. Pro zmírnění protizánětlivých účinků a relaxaci po náročných fyzických činnostech poslouží v jakékoli roční době koupel v šalvěji.

Koupel při nachlazení

I pokud již jste nachlazení, je možné využít sílu bylinek v koupeli. Dopřát si můžete jak celotělovou lázeň, tak koupel nohou. Pokud se do vany s bylinkami chcete ponořit celí, dbejte na to, aby neměla voda tepotu vyšší než 38 °C a voda nepřesahovala úroveň vašeho srdce. Doba koupání by také neměla přesáhnout 20 minut. Tato pravidla je dobrá dodržovat, i když jste v dobré kondici, v době nachlazení jsou však o to důležitější.

Pro zmírnění příznaků nachlazení je výborná ale i koupel nohou s bylinkami. Ta by měla být zpočátku chladnější, optimální teplota je okolo 30 °C a nohy byste do ní měli ponořit pouze po kotníky. Teplou vodu postupně přilévejte tak, aby voda sahala nad kotníky a teplota se zvýšila na 38 °C. V takto připravené lázni nechte nohy ponořené přibližně 10 minut. Do celotělové koupele i koupele nohou se při nachlazení výborně hodí například smrkové či jedlové jehličí, šalvěj, tymián, levandule anebo eukalyptus. Po koupeli tělo ani nohy neoplachujte ani neomývejte mýdlem a nechte doznít účinky bylinek.

Zdroj: 100 praktických použití aromaterapie