Zrevidujte svoji životosprávu

Vysoká úroveň stresu a dohánění pracovních úkolů na poslední chvíli v posteli se postarají o to, že nebudete moci usnout. Abyste předešli nepříjemnému počítání oveček před spaním, zaměřte se na minimalizaci tzv. modrého světla ve své ložnici. Vypněte monitory počítačů, před spaním se nedívejte na televizi ani do počítače a telefon odložte minimálně půl hodinu předtím, než se vydáte do postele. Zároveň se ale zaměřte také na to, co před spaním jíte.

Potraviny podporující spánek

Je jich celá řada a máte-li potíže s usínáním, měli byste je zařadit spíše do druhé poloviny dne, tedy na odpolední svačinu nebo večeři. Mezi ty osvědčené patří například mandle. Díky obsahu vitaminu B a draslíku působí blahodárně na nervovou soustavu a dokážou vás uklidnit. Konzumací hrsti mandlí před spaním do sebe zároveň dostanete bílkoviny starající se v průběhu spánku o vyrovnanou hladinu krevního cukru a podílející se na snížení adrenalinu. Zkrátka vše, co potřebujete k vydatnému spánku. Nic nezkazíte před spaním ani ořechy, které dokážou zvýšit hladinu serotoninu a obsahují vysoké množství hořčíku. Díky tomu, že je v nich také velké množství tuku, se po jejich konzumaci budete cítit i příjemně sytí.

Něco pro masožravce

Máte-li rádi maso, dopřejte si před spaním to rybí a zaměřte se spíše na ryby mořské, především lososa a tuňáka. Ty kromě jiného obsahují vitamin B6, který je nutnou podmínkou při tvorbě melatoninu, tedy hormonu, který se v těle tvoří při spánku. Čím více melatoninu, tím více se budete cítit odpočatí.

Připravte si koktejl pro lepší spánek

Co na něj budete potřebovat? Naplňte smoothie mixér mlékem nebo kefírem, doplňte ho o celý banán a vše doslaďte medem. Tak jednoduché to je. Mléčné výrobky obsahují kromě vápníku také tryptofan, který se v těle přeměňuje na melatonin a serotonin, hormony podílející se na zklidnění těkajících myšlenek. Stejnou látku najdete také v banánu. Tam je kromě tryptofanu také draslík a hořčík, napomáhající k uvolnění svalstva a navozující příjemnou tělesnou relaxaci. Podobně osvědčeným prostředkem pro navození uvolnění je med, který blokuje produkci kyselin, které v těle eliminují tryptofan.

Snídaňová klasika k večeři

Rádi si ke snídani dopřejete ovesné vločky nebo kukuřičné lupínky? Zkuste si je vychutnat i k večeři. Osladit je můžete medem a z ovoce doplnit například třešněmi, které podporují produkci hormonu spánku melatoninu. Nejen oves a kukuřice, ale luštěniny obecně napomohou k lepšímu spánku. Vyzkoušejte například pšeničnou krupičkovou kaši, pohanku anebo quinou čili merlík čilský. Jestliže vločky a luštěniny příliš nemusíte, klidně si udělejte k večeři obyčejná míchaná vajíčka. I ta totiž obsahují tryptofan. Případně je uvařte natvrdo a doplňte o zeleninu a kousek ryby a opět využijte synergického efektu několika potravin navozujících dobrý spánek. Myslete na čas strávený v posteli již v kuchyni a dopřejte si potraviny, které podpoří vaši duševní i tělesnou rovnováhu a pomohou vám udržet si zdraví.