Potočnice lékařská je, jak už název napovídá, skutečně skrytou a mnohými dosud neobjevenou superpotravinou. Ačkoli se jedná o původně vodní rostlinu, můžete si s ní ozdobit jak zahradní jezírko, tak i skalku nebo květináč za oknem. Dařit se jí bude dobře, pokud jí dopřejete pravidelnou a hojnou zálivku. Také se vám za to nastotisíckrát odvděčí. A to nejen báječnou chutí.

Zdroj: Youtube

Zelený zázrak

Už před čtyřmi sty lety o jejích blahodárných účincích na lidské zdraví mluvil slavný Hippokrates. Dnes jsou naše znalosti komplexnější, a proto víme, že obsahuje mnoho zdraví prospěšných vitaminů a minerálů. Můžeme jmenovat například vitaminy A, K, C, D a E, také vitamin B6 a minerály jód a vápník. Obsahem železa potočnice dokonce předčí i tolik opěvovaný špenát. V nati jsou obsažené takzvané hořčičné oleje, které jsou výborným přírodním lékem na chudokrevnost, horečnatá onemocnění a zánětlivé procesy v těle.

Potočnice také posiluje imunitní systém, podporuje vykašlávání, má močopudné účinky, stimuluje vylučování žluči, pročišťuje játra, podporuje trávení a je doporučována také diabetikům, neboť redukuje hladinu krevního cukru.

Polévka z potočnice

  • Olivový olej
  • Tři velké hrsti potočnice
  • 1 brambora, nakrájená na tenké plátky
  • sůl
  • 1 hrnek vroucí vody
  • 1 polévková lžíce másla

Na rozpálenou pánev nalijte olivový olej, přidejte potočnici a najemno nakrájené plátky brambor. V malém rendlíku uvařte vejce. Potočnici s bramborami jemně osolte. Promíchejte a zalijte vařící vodou. Poté přidejte lžíci másla. Vařte asi 10 minut, než brambory změknou, poté přelijte do mixéru anebo rozmixujte ponorným mixérem.

Salát z potočnice

Na salát:

  • 2 vejce, uvařená natvrdo
  • 2 jarní cibulky, nakrájené
  • 2 plátky toastového chleba
  • 4 hrsti čerstvé potočnice

Na zálivku:

  • 2 lžíce bílého vininého octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Z tekutých surovin si připravte zálivku. Vejce si nakrájejte nebo prolisujte přes sítko na brambory. Promíchejte s potočnicí, cibulkou, krutony, polijte zálivkou a ihned podávejte.

Zdroje: