Nenápadná zelená rostlina. Připravte si z ní salát, který vám pročistí játra

Potočnice lékařská je, jak už název napovídá, skutečně skrytou a mnohými dosud neobjevenou superpotravinou. Ačkoli se jedná o původně vodní rostlinu, můžete si s ní ozdobit jak zahradní jezírko, tak i skalku nebo květináč za oknem. Dařit se jí bude dobře, pokud jí dopřejete pravidelnou a hojnou zálivku. Také se vám za to nastotisíckrát odvděčí. A to nejen báječnou chutí.
Zelený zázrak
Už před čtyřmi sty lety o jejích blahodárných účincích na lidské zdraví mluvil slavný Hippokrates. Dnes jsou naše znalosti komplexnější, a proto víme, že obsahuje mnoho zdraví prospěšných vitaminů a minerálů. Můžeme jmenovat například vitaminy A, K, C, D a E, také vitamin B6 a minerály jód a vápník. Obsahem železa potočnice dokonce předčí i tolik opěvovaný špenát. V nati jsou obsažené takzvané hořčičné oleje, které jsou výborným přírodním lékem na chudokrevnost, horečnatá onemocnění a zánětlivé procesy v těle.
Potočnice také posiluje imunitní systém, podporuje vykašlávání, má močopudné účinky, stimuluje vylučování žluči, pročišťuje játra, podporuje trávení a je doporučována také diabetikům, neboť redukuje hladinu krevního cukru.
Polévka z potočnice
- Olivový olej
- Tři velké hrsti potočnice
- 1 brambora, nakrájená na tenké plátky
- sůl
- 1 hrnek vroucí vody
- 1 polévková lžíce másla
Na rozpálenou pánev nalijte olivový olej, přidejte potočnici a najemno nakrájené plátky brambor. V malém rendlíku uvařte vejce. Potočnici s bramborami jemně osolte. Promíchejte a zalijte vařící vodou. Poté přidejte lžíci másla. Vařte asi 10 minut, než brambory změknou, poté přelijte do mixéru anebo rozmixujte ponorným mixérem.
Salát z potočnice
Na salát:
- 2 vejce, uvařená natvrdo
- 2 jarní cibulky, nakrájené
- 2 plátky toastového chleba
- 4 hrsti čerstvé potočnice
Na zálivku:
- 2 lžíce bílého vininého octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky medu
- sůl
- pepř
- olivový olej
Z tekutých surovin si připravte zálivku. Vejce si nakrájejte nebo prolisujte přes sítko na brambory. Promíchejte s potočnicí, cibulkou, krutony, polijte zálivkou a ihned podávejte.
Zdroje:
- Kondice 6/2019
- https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/watercress
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17284750/
- https://examine.com/foods/watercress/research/