Roger Green, holistický léčitel a autor konceptu stravování dlouhověkých, se domnívá, že máte energii tělu dodávat ve formě teplého jídla, naopak se vyhněte potravinám, které ochlazují. To nejsou jen studené nápoje, ale třeba i tropické ovoce – banány, ananas, mandarinky… Naložte si na talíř, základem je obilí, dále husté luštěninové polévky, rybí vývary, v troubě pečené nákypy, kompoty se zahřívacím kořením, pikantní pokrmy, maso, ryby, vejce, kořenová a brukvovitá zelenina, tykve, pórek, křen, cibule, křížaly a jiné sušené ovoce (je vhodnější než čerstvé), hodí se i kvašená zelenina (pickles). Z koření se doporučuje hřebíček, fenykl, vanilka, anýz, skořice, zázvor. Vhodnou kuchyňskou úpravou je pečení, smažení, dlouhé vaření.

Jak na kocovinu

Bolest hlavy, sucho v hrdle, nevolnost a zvracení – to jsou důsledky přemíry alkoholu. Vaše játra a ledviny napadl jed, kterého se potřebují zbavit. Pomoci jim můžete lžící jablečného octa rozmíchaného ve sklence vody či šťávou z kysaného zelí. Uvařte si pokrm z brokolice, papriky, mrkve či lilku. Všechny tyto potraviny urychlí vaši rekonvalescenci.

Ledviny volají S. O. S.

Oslabená energie ledvin přináší pocit chladu, zejména v nohou, kolem boků a hýždí. Lidé se slabými ledvinami trpí nedostatkem energie, bolestmi zad, mají sklony k častému nočnímu močení, oslabené libido, muži potenci, ženy zase bolestivou menstruaci a gynekologické problémy. To všechno jsou varovné signály, že je třeba ledvinám dopřát extra péči.

Medová voda

Med posiluje žaludek, svlažuje suchou krční sliznici, zatavuje bolesti a odstraňuje škodliviny. Užívá se při slabosti sleziny a žaludku, při zhoršeném trávení, kašli ze suchosti plic a zácpě. Deset až dvacet gramů medu rozmíchejte v teplé (ne horké) vodě a pijte večer před spaním. Posílí žaludek, doplní krev i vitální energii čchi, také uklidní nervy a připraví vás na spánek. Zkuste taky šálek mírně osolené vody po ránu. Vyživuje ledviny, stlačuje dolů oheň (pálení žáhy, reflux), udržuje průchodné tlusté střevo a zlepšuje zažívací funkce.