Portulák neboli šruchu zelnou můžete najít na teplých slunných místech. Je to poléhavá zelená rostlina s dužnatými oválnými lístky, které připomínají sukulent. Odkud se k nám rozšířila, jasné není, protože se vyskytuje téměř po celém světě. Některé prameny ji připisují Řecku, jiné hledají její původ až v Himalájích, velmi zajímavý je osud rostliny v Severní Americe – někdy je považována za exotický plevel, jindy se mluví o důkazech, že ji mezi řádky kukuřičných klasů pěstovali Indiáni na náhorních plošinách ještě před Kolumbem. Každopádně portulák seženete ve specializovaných obchodech se semínky ve vzpřímené formě vhodnější pro pěstování jako šruchu setou.

Zdroj: Youtube

Zdravý jako ryba

Pokud znáte články přední české odbornice na výživu Margit Slimákové, možná vám uvízla v hlavě její věta, že kdejaký plevel je výživově hodnotnější než ledový salát. O portuláku to platí jednoznačně. Obsahuje vitamin A, C i vitamíny skupiny B, navíc je jedním z nejlepších zdrojů ω-3 mastných kyselin z celé rostlinné říše. Někteří bylináři tvrdí, že jich obsahuje dokonce víc než často oslavovaný rybí tuk a je tak skvělou ochranou proti nemocem kardiovaskulárního systému. K tomu připočtěte železo, fosfor, vápník, draslík, hořčík, sodík nebo riboflavin, a rázem se z portuláku stane rostlina, kterou rádi vysadíte i do truhlíku na balkóně – i tam se mu daří.

Díky svému složení pomáhá bojovat proti osteoporóze, zlepšuje imunitní systém, zmírňuje vypadávání vlasů nebo lámání nehtů. Portulák je močopudný, využívá se i k léčbě zánětů ledvin nebo močového měchýře. Své místo má také ve snižování krevního tlaku nebo při řešení pálení žáhy. V čínské medicíně se využívá jeho schopnost čistit krev a předepisuje se i na průjem, hemeroidy, úplavici nebo krvácení ve střevech.

Užívá se nejčastěji vnitřně a nejvíce prospěšných látek obsahuje v syrovém stavu. Ideální je celou nať nebo jen listy přidat do salátu. Má mírně nakyslou chuť a lehce rosolovitou konzistenci, která nemusí vyhovovat každému – pak je možné ho namixovat do smoothies. Můžete ho ale přihodit i do polévky nebo na pizzu podobně jako artyčok. Drobná poupata se také nakládají jako kapary.

Tip bylinářů Jiřího Janči a Josefa A. Zentricha: Portulák na sto způsobů

V Doplňku k Herbáři léčivých rostlin odkazuje autorské duo na slavného italského lékaře Mattioliho. Ten radil syrovou nať portuláku lehce osolit, sníst a zapít malým douškem bílého vína jako „dobrý prostředek proti bolestem a poruchám činnosti močového měchýře“. Na problémy spojené s močovými cestami, ale i na kurděje nebo pálení žáhy se užívala buď čerstvá šťáva (tři lžičky denně) nebo dva šálky odvaru. Pro vnější použití se připravovaly obklady na popáleniny a kuří oka. K jejich likvidaci stačilo místo ráno a večer potírat čerstvou šťávou a po několika dnech tvrdá kůže změkla a oko bylo možné snadno odstranit.

Zdroj: