Staří Číňané koncem léta zařazovali 21denní kúru ze slzovky. Tahle obilovina se podobá našim kroupám, ale je daleko léčivější: čistí organismus od nánosů živočišných tuků, posiluje zažívání a imunitu. Odvar z ní se pije ráno nalačno. Jak ho připravit? Hrst slzovky vařte 30 minut ve 300 ml vody. Slijte a vypijte. Slzovku vařte ještě jednou 20 minut a nechte si odvar do druhého dne (z jedné hrsti tedy získáte dvě dávky). Uvařenou slzovku můžete přidávat do jídel (do polévek, rýže, kaší) nebo vyhodit.

Třikrát pomoc pro dobré zažívání

Nepravidelný a uspěchaný stravovací režim, stres, ostré koření a přemíra alkoholu oslabují žaludek. Ovšem ani ten nejlepší jídelníček nám nepomůže, nebudeme-li dodržovat tato pravidla:

1. Jezte pravidelně. Jak často a kdy, záleží na vás. K jídlu usedejte v okamžiku, kdy pocítíte zdravý hlad.

2. Pořádně kousejte. Většina trávicích obtíží se vyřeší tím, že začnete pořádně žvýkat – alespoň 28× každé sousto.

3. Nejezte před spaním. Tělo pak místo odpočinku vynakládá energii na trávení. Ráno se probouzíme nevyspalí. Jezte nejpozději tři hodiny před tím, než ulehnete.

Co jíst

Studené a syrové potraviny, jako jsou saláty a jogurty, jsme si užili v létě. Na podzim je nahradíme vařenými obilovinami, dušenou, krátce restovanou zeleninou a zeleninovými polévkami. Tepelně upravené pokrmy tělo lépe stráví a živiny z něj lépe vstřebá. Jídlo babího léta má mít jemnou chuť a být jednoduché. Proto kořeňte s citem. Nejvhodnější kuchyňská úprava je krátké vaření, blanšírování nebo osmahnutí.

Obiloviny: jáhly, celozrnná rýže, ječmen, žito, kukuřice, pšenice (špalda)

Zelenina: dýně hokaido, mrkev, petržel, celer, pastinák, kukuřice, cibule, červená řepa, brambory

Ovoce: jablka, hrušky, švestky, meruňky