Bez šípků by nebyl podzim

Chcete-li vsadit na jistotu, měly by se ve vaší podzimní směsi rozhodně vyskytovat šípky. Narazíte na ně v okolí lesů, podél cest a luk. A právě koncem září a v říjnu začínají dozrávat. Šípky jsou skvělým zdrojem vitamínu C, ale i dalších vitamínů a minerálů a využijete je nejen při kašli a nachlazení, ale i jako prevenci pro posílení imunity. Šípky mají také močopudné vlastnosti, takže podpoří také vaši vylučovací soustavu a dají se doporučit i při zánětech močových cest.

Oranžové kuličky rakytníku

Rakytník řešetlákový je mrazuvzdorný keř, který si klidně můžete zasadit i na vaši zahradu. Jeho plody jsou přímo nabyté vitamínem C. Obsahuje ho údajně až desetkrát více než exotický pomeranč. Ve volné přírodě rakytník asi těžko najdete, ale zahrady jsou ho v této době plné a stačí se jen dívat okolo, kdo rakytník má a nestíhá sklidit.

Náš tip: Zasaďte si rakytník řešetlákový

Kopřiva - pro ty, kteří to vydrží

Kopřivy rostou hojně v lesích a na loukách. Většina z nás jich má ale také plnou zahradu. Pokud je chcete přidat mezi své podzimní posilující bylinky, nezapomeňte si vzít rukavice, abyste se nepožahali. Kopřivy se dají využít mnoha způsoby - například jako čaj nebo v krémech a mastech. Jsou bohaté na vitaminy A a C a také na minerální látky, jako je železo, draslík a hořčík. Kopřivový extrakt má močopudné účinky, a proto se doporučuje také při infekcích močových cest.

Heřmánek - ta správná uklidňující bylina

Heřmánek kvete od června do září, takže je to rozhodně bylina, která stojí za zakomponování i do podzimního čaje. Heřmánkový čaj má uklidňující účinky a lze ho pít před spaním na podporu spánku. Heřmánkový nálev je také ideální k oplachování vlasů. Dodá jim lesk a zdravý vzhled. Heřmánek je k dispozici také v kapslích, které lze užívat k úlevě od bolesti žaludku.

Máta - pro osvěžující šálek čaje

Máta roste na stinných místech. Snadno si ji doma nasušíte, takže ji můžete mít po ruce po celou zimu. Můžete ji použít k přípravě osvěžujícího čaje nebo ji přidat do kuskusu či rýžových pokrmů, abyste si je ochutili. Listy máty mají také uklidňující účinky při aplikaci na pokožku, takže je lze použít do pleťových vod a mastí.

Jak bylinky kombinovat?

K přípravě čaje je potřeba vždy zvolit tu správnou kombinaci bylin, která bude chuťově ladit, a zároveň se vzájemně podporovat i z hlediska účinků. Svoji chuť i vlastnosti budou v čaji skvěle doplňovat například šípek s kopřivou. Tato čajová směs bude mít posilující a čistící účinky a bude přímo balzámem pro močové cesty. Energizující účinky bude mít směs rakytníku s mátou, kterou můžete pro zlepšení chuti doplnit například ještě o citronovou trávu. Na posílení a zklidnění organismu se naopak hodí směs šípků a heřmánku, kterou lze ještě pro doladění chuti doplnit o meduňku.

Jak na přípravu posilujícího podzimního čaje?

Pokud budete vařit čaj ze šípků, nezapomeňte je alespoň čtvrt hodiny povařit. Ostatní bylinky přidávejte do lehce zchladlého nálevu a nechte alespoň 20 minut vylouhovat. Čaj poté slejte a ještě vlažný popíjejte. To je nejúčinnější.

Zdroje:

1. living.iprima.cz/

2. RUBÁŠOVÁ, Petra. Bylinky české zahrádky. Brno: CPress, 2017. ISBN 978-80-264-1517-6.