Právě covid a současná situace plná nejistot odhalily naše strachy. Podle Bachovy terapie existuje pět různých strachů – na každý je v přírodě rostlinka. Bio Bachovy květové esence, známé také jako Bio Bachovky, nám pomáhají být tady a teď, v přítomném okamžiku. Protože to, co už se stalo, nezměníme. „A je jedno, zda nám myšlenky neustále utíkají do minulosti nebo budoucnosti. Pokud se teď a tady budeme strachovat z něčeho, co bylo nebo co bude, budoucnost nám uteče,“ míní Romana Kotěrová, lektorka jógy a spolumajitelka Bio Bachovek.

Bachova terapie rozlišuje pět základních strachů a na každý existuje rostlinka. Jsou to:

1. Neznámý strach – osika obecná

Je vhodná na strachy, obavy a úzkosti, které nelze pojmenovat a jejichž původ je neznámý. Jde o neustálý podvědomý strach, že se něco stane, strachy se někdy můžeme i třást jako lístečky osiky ve větru. Tato esence pomáhá i dětem a dospělým proti nočním můrám. Mnozí z těchto lidí mívají i potíže nervové a srdeční. Dr. Bach řekl: „Odbourávám strach tím, že pacient pochopí, že za ním stojí univerzální síla lásky, která nás přes všechny potíže vede do našeho nebeského domova.“

2. Strach sám o sebe – kejklířka skvrnitá

Je vhodná při pocitech strachu a hrůzy z již definovaných příčin (strach ze tmy, samoty, chudoby, ztráty zaměstnání, ze zvířat, z bolesti…). Tyto strachy jsou velmi často spojeny s nedostatkem sebedůvěry, kterou Kejklířka dodává. „Často se dává do kombinace s modřínem, který rovněž podporuje sebedůvěru,“ říká terapeutka.

3. Strach o druhé – pávie červená

Nejčastěji se strachujeme o děti, můžeme se bát ale i o manžela, o partnera… Pokud je přehnaný, neobtěžujeme tím jenom sebe, ale i druhé. Samotného jedince takový strach vyčerpává, odvádí od tady a teď. Tato esence dává schopnost pečovat o druhé se soucitem, ale bez úzkosti a s klidem.

4. Strach ze ztráty sebekontroly – slivoň třešňová

Týká se to i lidí, kteří nezvládají vyhrocené situace: při nehodě druhého zpanikaří a nejsou schopni pomoci. Slivoň pomáhá proti strachu ze ztráty sebekontroly. Lidé tohoto typu se bojí, že vybuchnou, ztratí hlavu nebo udělají něco nepředloženého. Slivoň poskytuje rychlé uzemnění, zklidnění a konstruktivní jednání. Je vhodná také pro lidi, kteří se dostávají do extrémního hněvu, kdy ztrácí kontrolu nad svým chováním. Pomáhá proti hysterii, výbuchům zuřivosti, vzteku, výbuchu křiku u dětí. Velmi prospívá lidem, kteří si stěžují, že slyší ze svého nitra hlasy. Tato esence dodává sebekontrolu, klidnou mysl, schopnost myslet a jednat racionálně. „Slivoň pomáhá i s veškerými závislostmi, nejen těmi vážnějšími, typu alkohol či drogy, ale i závislosti mírnějšího typu jako vztahová, na nakupování, na jídle… Často se k této esenci přidává esence z poupěte jírovce na poučení se z chyb minulosti nebo na pouštění se minulosti,“ říká Romana. Na pouštění se minulosti je i esence zimolez kozí list – ta není tak důležitá v této situaci…

5. Hrůza, noční můry – devaterník

Esence vhodná při pocitech velkého strachu, vyděšení a paniky z neznámého. Pomáhá od pocitu strnulého strachu a bezmocnosti. Tento stav bývá většinou krátký. Z uvedených důvodů je tato esence významnou součástí krizové esence První pomoci.

Kde je koupíte?

Bio Bachovky jsou k dostání v obchodech s bylinnými doplňky stravy nebo online na www.bio-bachovky.cz. A to buď v předem namíchaných směsích – kombinované bachovky –, nebo vám terapeut sestaví esenci na míru, kdy do jedné lahvičky zkombinuje obvykle pět až sedm rostlinek podle toho, jaké emoce je třeba harmonizovat.

Nejprodávanější kombinované esence:

První pomoc – je pro okamžiky, kdy nám vstupuje do života extrémní situace. Může jít o extrémně negativní, ale i extrémně pozitivní situace, kdy přestáváme být tady a teď. Esenci první pomoci je dobré mít po kapsách s sebou a v potřebný okamžik ji použít. Výborně funguje v kombinaci s aura parfémem První pomoc.

Strach – jsou vhodné pro ty, kteří trpí zneklidňující představou přítomnosti nebo hrůzou z budoucnosti. Pomáhá se zbavit pocitů úzkosti, strachu a hrůzy.

Anti-stres – jsou vhodné pro ty, kteří žijí pod tlakem, neustále nestíhají, cítí se nervózní, napjatí nebo hyperaktivní. Pomáhá znovu navrátit zklidnění a vyrovnanost.

Dávkování

Krátkodobé: 2 kapky vybrané základní nebo kombinované esence dejte do vody nebo jiného nápoje a popíjejte po douškách každých 3–5 minut, dokud se vaše mysl, nálada či pocit nezharmonizují.

Dlouhodobé: 4× denně 4 kapky; užívání je v případě potřeby možné i navýšit – předávkování není možné. Vybranou kombinovanou esenci nebo zředěnou základní lze kapat i přímo do úst. Esence je lepší v ústech vždy chvilku podržet a poté je možné zapít.

Zajímá vás více o terapii pomocí Bachových květů? Přečtěte si článek zde.