Základní péče o ruce

Aby si vaše ruce i nehty udržely dobrou kondici i v zimě, budou potřebovat základní třífázovou péči. Ta spočívá v pečlivém umytí ideálně neagresivním přírodním mýdlem obsahujícím vyživující látky. Rozhodně je potřeba myslet také na pravidelný peeling rukou a samozřejmě i nehtů a nehtové kůžičky. Dopřejete-li si ho alespoň jednou týdně, vaše ruce doslova omládnou.

Přírodní peeling si snadno připravíte i doma. Stačí smíchat mořskou sůl s pečujícím olejem, ideální je arganový, jojobový anebo meruňkový, a vytvořit jemnou kašičku. Tou masírujte ruce včetně nehtů a jejich okolí. Poté opláchněte a osušte. Aby dostala pokožka rukou včetně nehtového okolí dostatečnou výživu, namažte ji vyživujícím krémem na ruce, který může být v zimě klidně hutnější. Krém pečlivě vmasírujte a počkejte pár minut, než se vstřebá.

Noční kůra nebo raději lázeň z bylinek?

Své nehty můžete posílit také lázní připravenou z několika druhů bylinek a rostlinných olejů. Základní bylinkový nálev pro zpevnění pokožky a zjemnění nehtové kůžičky připravíte z následujících ingrediencí:

  • 2 hrsti sušených okvětních lístků z růže
  • 1 hrst sušených heřmánkových květů
  • 1 hrst sušené řepíkové nati
  • 5 ml jojobového oleje
  • éterický olej podle libosti, například citronová tráva, levandule, růžové dřevo apod.

Sušené bylinky vložte do mísy a zalijte horkou, ale ne vařící vodou a nechte macerovat přibližně 10 minut. Jakmile směs trochu zchladne, přidejte olej a éterický olej. Protože olej se s vodou spojí jen dočasně, před vložením rukou do lázně s mísou jemně zatřepejte. Bylinky můžete pro zvýšení účinku ponechat. Ruce nechte ponořené do nálevu alespoň 15 minut a užívejte si nicnedělání. Poté vyjměte, jemně osušte a ošetřete hutnou mastí na ruce. Tu můžete použít i jako základ pro zábal. Naneste ji na ruce větší množství a nasaďte si bavlněné rukavice. Nevadí, že se část masti do nich vsákne, i tak bude na ruce působit. Vše překryjte igelitovými jednorázovými rukavicemi a jděte klidně spát. Vaše ruce budou ráno jako znovuzrozené.

Předcházejte roztřepeným nehtům

Jestliže se vám nehty třepí anebo lámou, je to známka nedostatku některých vitaminů a minerálů. Především byste do těla měli dostat více vápníku, železa, aminokyselin a vitaminů C a D. Do svého jídelníčku byste měli pravidelně zařazovat ovoce a zeleninu, ale také mléčné výrobky, luštěniny, libové maso a celozrnné pečivo. Na stavu nehtů se ale projeví také zvýšený stres a napětí.

Co s nehtovou kůžičkou?

Častokrát máme tendenci ostříhat na nehtech přebývající kůžičku tak, že po ní nezbude ani památky. To je ale chyba. Právě v důsledku této péče bude růst o to intenzivněji. Ideální doba pro ošetření nehtové kůžičky je po vyjmutí rukou z lázně. To je totiž kůže měkká a poddajná. Ošetřete ji ale přesto ještě měsíčkovým olejem, abyste vyživili nehtové okolí, a kůžičku speciální manikúrní tyčinkou zatlačte k nehtovému lůžku.