TIPY, JAK USPĚT

I začátky otužování chladnou vodou by pro vás měly být vždy příjemným zážitkem. Cílem je naučit se v ní uvolnit. Čas si při otužování můžete měřit buď počty nádechů a výdechů, nebo si do sprchy vezměte stopky. Dodržte však minimální dobu sprchování ve studené vodě, tedy 20 vteřin. Otužujte se nejméně 5 dní v týdnu, aby se váš organismus na chladnou vodu adaptoval. Necítíte-li se dobře nebo máte-li menstruaci, otužování vynechejte. Přistupujte ke svému tělu laskavě.

Zdroj: Youtube

1)

Otužování je o vůli a ta je nejpevnější ráno, když jsme odpočatí. Proto si místo klasické ranní teplé sprchy dejte vlažnou. Na posledních 20 až 30 sekund otočte kohoutek na doraz tak, aby vám tekla co nejstudenější voda. Sprchujte si ruce od loktů po konečky prstů a nohy od kolen níže. Postupně dobu sprchování končetin prodlužujte. Zhluboka dýchejte. Soustřeďte se na nádech a výdech. Tímto způsobem se sprchujte nejméně třikrát (klidně ale i měsíc), než přistoupíte k dalšímu kroku. Že jste připraveni posunout se dál, poznáte tak, že vám sprchování končetin studenou vodou nebude připadat jako problém.

2)

Opět začněte vlažnou sprchou na celé tělo. Otočte kohoutek na maximum a plochu sprchování končetin zvětšete. Ruce sprchujte pod ramena a nohy pod kyčle. Zhluboka dýchejte a čas prodlužujte. I v této fázi se můžete zdržet několik sprchování podle libosti.

3)

Sprchujte se zezadu. Nechte ledovou vodu stékat od šíje až po chodidla. Citlivá může být oblast krku. Někomu zase může více vadit chlad v oblasti beder.

4)

Podle předešlého postupu sprchujte celé končetiny včetně ramen a kyčlí. Až budete mít pocit, že je pro vás tato fáze jednoduchá, přistupte k další.

5)

Pokud to zvládáte, vynechte vlažnou vodu a přejděte rovnou ke studené. Sprchujte celý trup z přední části: klíční kosti, krk, hrudník, břicho.

6)

Zařaďte boky. Nyní sprchujete ledovou vodou celý předek těla včetně končetin.

7)

Zkuste si pustit ledovou sprchu i na hlavu. Hlavou odchází z těla nejvíce tepla, proto zůstaňte jen u pár vteřin. Není-li vám to příjemné, sprchování hlavy vynechte.

Zdroje: