Lékaři se shodují na tom, že oslabené tělo, které prodělalo covid-19, je potřeba zlehka vracet do formy, jinak nám hrozí nadváha, nebo dokonce obezita, ale i celá řada dalších civilizačních onemocnění. Pohyb zkrátka znamená život a pokud vás nemoc skolila a vy jste se pohybovali několik týdnů jen mezi postelí, ledničkou a záchodem, pak je načase nasbírat síly a opět něco dělat!


Jak začít? Nejlepší je chodit denně na procházky svižnou chůzí, a to alespoň na 30 minut. Čerstvý vzduch udělá dobře vašim plicím, které správným dýcháním posílíte.

Zdravému dýchání se věnují také techniky, které mají za úkol zvýšit sílu dýchacích svalů a odvrátit nebezpečí plicní fibrózy, která se u pacientů po prodělané infekci covid-19 může později objevit.

Jak správně dýchat

Za ideální dýchání se považuje to, které skrze nosní dírky prochází oblastí pod klíčními kostmi, přes hrudník až do břicha. Zřetelně by se při něm měla vyklenout břišní stěna. Dýchání by mělo být pravidelné a pokud možno neslyšné. Při dostatečném dýchání se okysličuje nejen mozek, ale i další orgány, a díky tomu se dostává do normálu srdeční činnost, trávicí soustava i obranyschopnost organismu. Díky dýchání do břicha dochází také k posilování břišní stěny, která je často vlivem sedavého zaměstnání (nebo povalování na gauči) povolená. Správným dýcháním navíc zlepšíte nejen kondici a schopnost soustředění, ale také držení těla! Skvělá je na to třeba jóga, při které se dýchá nosem a naučí vás svůj dech zpomalit, vnímat a prohloubit. Vyzkoušejte dechové techniky pro energetizaci těla pod vedením Petra Vašáka na našem videoportálu.

Posilujte

Kromě dechových cvičení, protahování a jógy můžete při návratu do formy přidat taky silový trénink s vahou vlastního těla. Mezi prováděné cviky zařaďte kliky, dřepy, výpady a přitahování, a to ve třech sériích opakování. Postupně můžete přidávat i další aktivity jako třeba jízdu na rotopedu nebo veslovacím trenažéru. Zaměřte se taky na posilování středu těla, který bývá nejvíce oslaben, dobře vám k tomu poslouží různé balanční podložky jako třeba bosu a ze cviků určitě zařaďte „plank“ neboli prkno. Ideální pohybovou aktivitou na posílení středu těla je pilates, které je v mnoha ohledech podobné józe – propojuje fyzické i duševní zdraví. Díky pilates procvičíte povrchové i hluboké svalstvo a cvičit ho můžete i z pohodlí domova.

Dejte se do pohody

Covid dokáže zatočit s naší psychikou možná víc, než si připouštíme. Abychom ji vrátili zase do normálu, je důležité dobře se starat o naši duševní pohodu. Jak? Čímkoliv, co vám dělá dobře (nemyslíme tím ale večírky se skleničkami alkoholu). Skvělým způsobem je například pravidelný relax v podobě masáže nebo saunování, které má navíc na náš imunitní systém přímo blahodárné účinky. Zvláště teď na podzim nám může pomoci, stejně jako otužování, lépe se vypořádat s nachlazením a nemocem předcházet.


Očistěte střeva

Po jakémkoliv virovém či bakteriálním onemocnění, tedy i po covidu, by měla rekonvalescence začínat očistou střev a jater. Omezte potraviny, které je nejvíce zatěžují, jako je bílá mouka, cukr, smažená jídla a polotovary. Naopak jídelníček obohaťte o kvašenou zeleninu a zakysané mléčné výrobky. Pokud přidáte taky probiotika a prebiotika, vaše střeva budou jásat!


Doplňte vitamíny

Jestliže se cítíte po prodělaném covidu stále unavení a těžko se přemáháte k pohybu, je na místě pořídit si doplňky stravy ve formě vitamínů. Doporučují se především vitamíny skupiny B a vitamín C – ty přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání. Nasadit můžete taky antioxidanty jako je vitamín E, selen, zinek a koenzym Q10.

Zdroje:

www.spa.cz

www.socialnipolitika.eu