Olivový olej v kuchyni

Olivový olej můžete využívat v kuchyni na stovky způsobů. Jako základ pro salátové zálivky, nakládat do něj sýry, vyrábět z něj pesto. Ve studené kuchyni určitě využívejte extra panenský olej. Získáte z něj všechny živiny. Při vaření či smažení dejte naopak přednost olivovému oleji, který není nutně lisovaný za studena. Jeho zdraví prospěšné látky byste tepelnou úpravou stejně zničili. Rozhodně ale olivový olej využívejte i v teplé kuchyni, má totiž velmi vysoký bod zakouření - až 200 °C. To v praxi znamená, že se nepřepaluje, tudíž při smažení nevznikají žádné zdraví škodlivé látky.

Zdravotní benefity olivového oleje

Olivový extra panenský olej předchází řadě onemocnění. Pokud jej zatím nekonzumujete pravidelně, určitě to napravte a zařaďte jej do svého jídelníčku. Tato potravina vaše zdraví podpoří v mnoha oblastech. Působí například preventivně proti nádorovým onemocněním. Zlepšuje stav srdce, podporuje správné trávení a vstřebávání vápníku do organismu, snižuje hladinu cholesterolu a výrazně zpomaluje stárnutí. Jako antioxidant navíc chrání naše buňky před poškozením.

Využití oleje v kosmetice

Na olivový olej nezapomínejte ani při péči o tělo. Není náhoda, že tvoří významnou složku mnoha kosmetických produktů. Dokáže ulevit od namožených svalů, bércových vředů a rozhodně jej používejte místo tělového mléka, pokud trpíte atopickým ekzémem. Jen si vyčleňte speciální župan, který obléknete po tom, co se namažete. Olej hodně mastí. Olivový olej můžete použít také po opalování, aby vaše pokožka regenerovala a opálení vám déle vydrželo. Kromě pokožky olej zlepšuje také stav vlasů. Můžete si z něj vyrobit vlasovou masku pro obnovu vlasové pokožky. Mezi další home made tipy patří pleťový peeling na odstranění všech nečistot. Olivový olej také úspěšně odličuje make-up. Pokud ovšem máte mastnější pleť, k těmto účelům ho nevyužívejte. A perlička na závěr: Věděli jste, že olivový panenský olej pomáhá dokonce s bělením zubů? Vyzkoušejte sami.