Játra mají v lidském těle zásadní roli pro udržení celkového zdraví a vitality. Podílejí se na detoxikaci organismu, regulaci metabolismu, syntéze žluči a mnoha dalších klíčových procesech. Zjednodušeně řečeno fungují jako filtr, který neustále čistí krev a odstraňuje toxiny, což je nezbytné pro optimální fungování všech ostatních orgánů.

Játra zatěžuje tučné jídlo i alkohol

Játra jsou také největším žlázovým orgánem v těle člověka a nacházejí se vpravo pod bránicí. Jejich hmotnost se u dospělého obvykle pohybuje mezi 1,2 a 1,5 kilogramy. Přestože mají obdivuhodnou schopnost regenerace, nejsou nezničitelná. Může se objevit celá řada chorob a problémů, které mohou ovlivnit jejich funkci. Mezi nejčastější patří ztučnění jater vlivem nahromaděných tukových částic, hepatitida, cirhóza a rakovina jater. Příčiny těchto obtíží mohou být různé, včetně nezdravé stravy, nadměrného pití alkoholu, kouření, genetických faktorů a vlivu toxických látek.

Jak poznáte, že vaše játra nefungují tak, jak by měla?

Pokud jsou špatně průchodné jaterní a žlučové cesty a unavená játra, toxiny se nemohou účinně likvidovat (mimo jiné i neurotoxiny, které do nás vylučují parazity). Tělo se pak těchto toxinů snaží zbavit jinou cestou, nejčastěji přes kůži. Tam pak dochází k reakcím, při kterých vznikají různé ekzémy a vyrážky. Špatná funkce jater se projevuje únavou a slabostí, zažívacími potížemi, žloutnutím kůže a očí, bolestmi břicha, změnami barvy moči (onemocnění jater se vyznačuje tmavě hnědou barvou moči) a stolice (nápadně světlá), otoky nohou a dalšími příznaky. Játra jsou klíčovým orgánem pro detoxikaci a metabolismus, a když jejich funkce selhává, může jít pacientovi někdy i o život. Podle této studie pacienti s chronickým onemocněním jater často trpí nespecifickými příznaky včetně únavy, bolesti svalů a kloubů, nechutenstvím, zažívacími problémy, úzkostí a depresí.

Jak se starat o játra

Klíčem k zachování zdraví jater je určitě prevence. Základem je zdravá a vyvážená strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné pečivo. Snížit riziko onemocnění jater může také omezení pití alkoholu a vyhýbání se přebytečnému příjmu cukru a nasycených tuků. Pravidelné cvičení, dostatek spánku a omezení stresu jsou další klíčové faktory, které prospívají zdraví jater i celého těla. Podpořit správnou funkci jater ale můžete i s pomocí bylin a dalších přírodních prostředků, které používaly už naše prababičky.

Artyčok

Artyčok je teplomilná rostlina, která svým vzhledem připomíná bodlák. Listy artyčoku jsou bohatým zdrojem dvou aktivních sloučenin – cynarinu (polyfenol) a chlorogenové kyseliny. Díky nim je artyčok znám svými detoxikačními vlastnostmi a schopností podporovat regeneraci jater. Cynarin podporuje tvorbu žluči, což napomáhá trávení a odstraňování toxických látek z těla. „Artyčok také příznivě působí na činnost srdce a metabolismus lipidů. Je navíc účinný při redukci hmotnosti,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Ostropestřec mariánský

Je známý také jako mariánský bodlák. Jde o bylinu s dlouhou historií používání v tradiční medicíně, zejména pro podporu zdraví jater a podporu látkové výměny obecně. Jeho účinky jsou spojeny s obsahem silného antioxidantu zvaného silymarin, který chrání buňky jater před poškozením způsobeným toxiny a volnými radikály. Silymarin může podpořit regeneraci poškozených jaterních buněk tím, že stimuluje jejich růst a obnovu. Rovněž posiluje stěny jaterních buněk, což zlepšuje jejich odolnost.

Kurkuma

Kurkuma je indické koření s výraznou oranžovou barvou. Je známá svými protizánětlivými vlastnostmi, obsahuje látku nazývanou kurkumin, jež má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Díky tomu pomáhá chránit játra před poškozením volnými radikály a záněty. Stimuluje regeneraci jaterních buněk a chrání je před poškozením. Kurkumin také podporuje tvorbu žluči, což je klíčové pro trávení tuků a vylučování toxických látek z těla. Kurkuma navíc pomáhá snižovat hladiny tuků v játrech a pomáhat při léčbě ztučnění jater. Přidávejte si kurkumu co nejčastěji třeba do čaje a kávy s mlékem, do polévek, ale i k okořenění brambor nebo masa.

Petržel

Stará dobrá česká petržel, kterou pěstujeme na zahrádce – to není jen okrasná bylina na talíři, i ona má na zdraví jater pozitivní účinky. Obsahuje látky, které podporují produkci jaterních enzymů, což je důležité pro detoxikaci těla a vylučování škodlivin. Navíc má petržel diuretické účinky, díky čemuž pomáhá odstranit nadbytečnou vodu z těla, a tím snižuje zátěž jater.

Zdroj: Youtube

Reishi

Houba reishi alias lesklokorka je známá svými adaptogenními vlastnostmi, které pomáhají tělu lépe reagovat na stres. Kromě toho obsahuje látky, jež podporují detoxikaci jater a mohou chránit tento orgán před poškozením. „Posiluje imunitu organismu, uklidňuje nervy, zpevňuje kosti, šlachy a rozpouští hlen. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a potlačuje uvolňování histaminu. Pomáhá při řešení aterosklerózy a je vhodná při únavovém syndromu. Seženete ji sušenou nebo ve formě drceného prášku v bylinkářství či ve specializovaných e-shopech.

Jalovec obecný

Tento běžně rozšířený jehličnatý keř je známý pro své využití i v kuchyni, a to především k ochucení zvěřiny. Ukrývá v sobě však i léčivé účinky, ideálně ve formě gemmoterapeutika, tedy výluhu z pupenů, které zároveň organismus regeneruje. „Gemmoterapeutikum z jalovce má silný účinek na jaterní buňky, například při jaterní cirhóze. Příznivě působí na problémy spojené s diabetem a zlepšuje stav při revmatoidní artritidě,“ dodává Jarmila Podhorná.

Šťáva z citronu

Pití šťávy z citronu v teplé vodě po ránu je alfou a omegou zdraví podle čínské medicíny. Proč? Kromě toho, že podporuje zdravé vyprazdňování, pomáhá stimulovat produkci žluči, což je klíčové pro správné trávení a odstraňování toxických látek z těla. Tímto způsobem citronová šťáva podporuje detoxikaci jater a přispívá k celkovému zdraví tohoto důležitého orgánu. Navíc obsahuje vitamin C, který má antioxidační vlastnosti a pomáhá játra chránit před poškozením způsobeným volnými radikály. V této studii například citronová šťáva odhalila ochranný účinek na chronické poškození jater způsobené alkoholem. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439254/

Podle bylinkářky Jarmily Podhorné jsou pro zdraví jater vhodná také gemmoterapeutika (výtažky z pupenů nebo jiných částí rostlin) z klíčků žita a rozmarýny. Žito seté podporuje zdraví jaterních buněk a má dobré výsledky při řešení lupenky a doléčování žloutenky. Gemmoterapeutikum z rozmarýny působí jako jaterní detoxikant a zabraňuje též rozvoji osteoporózy. Také zlepšuje psychickou únavu a depresivní stavy.

Zdroje:

Mgr. Jarmila Podhorná, bylinkářka pracující s bylinnými tinkturami a zakladatelka Naděje

ttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4798400/