Co je nimba

Nimba je známá také pod názvy neem, melia či zederach hladký. Jde o tropický strom středního vzrůstu pyšnící se bohatou korunou zelenavých listů. V našich zeměpisných šířkách ale bohužel neroste. Setkáte se s ním nejčastěji v Asii, především na indickém poloostrově, v Austrálii, ale i ve Střední a Jižní Americe. Právě v těchto zemích se nimba používá v čerstvém stavu. My si z ní můžeme dopřát alespoň olej, který v sobě ale koncentruje většinu jejích příznivých účinků.

Všestranné účinky nimbového oleje

Nimbový olej voní velmi intenzivně po česneku. Proto lze rychle poznat, že byl použit do některého z přípravků přírodní kosmetiky, zejména tehdy, pokud jste současně s ním do krému či masky nepřidali také přírodní esenciální oleje, které by jeho nepříjemnou vůni překryly. Vzhledem k jeho skvělému působení ale určitě rádi jeho odér přejdete. Nimbový olej má totiž silné antiseptické a stahující účinky, čehož se s oblibou využívá při péči o pleť s akné či s ekzémy. Pozitivní vliv nimbového oleje byl zaznamenán také při péči o pokožku s lupénkou či dermatitidou způsobenou alergií na některou složku ovzduší nebo potravy. Látky obsažené v nimbovém oleji dokážou dokonce zmírnit i svědění pokožky.

Úplně nejsnazší variantou využití nimbového oleje je jeho nanesení na problematické místo. Objeví-li se vám například na obličeji akné, naneste na něj pomocí odličovacího tamponu nezředěný nimbový olej a uvidíte, že zmizí mnohem rychleji než obvykle. Z nimbového oleje si můžete namíchat také domácí dvoufázový odličovač na problematickou pleť, který můžete preventivně používat každý večer.

Dvoufázový odličovač s nimbovým olejem

Na přibližně 100 ml odličovače budete potřebovat:

  • vhodnou lahvičku, ze které bude možno později odličovač nanášet na tampon
  • 50 ml výluhu z hřebíčku, levandule, máty peprné a řepíku
  • 20 ml oleje z lískových oříšků
  • 20 ml nimbového oleje
  • 10 ml oleje z mrkvových semínek
  • 5 kapek panthenolu
  • 3 kapky esenciálního levandulového oleje
  • 1 kapku tea tree oil

Jak postupovat

Nejprve si připravte výluh tak, že do nerezového hrnce vložíte po 1 čajové lžičce hřebíčku, sušeného květu levandule, sušených či čerstvých lístků máty a řepíku. Přiveďte k varu, ale nevařte. Těsně před bodem varu stáhněte z ohně a nechte v zakrytém hrnci louhovat do zchladnutí. Do přeceděného výluhu přidejte všechny oleje a panthenol, a pokud nejste přecitlivělí na tea tree oil, také jeho kapku.

Jak používat

Odličovač používejte vždy večer před spaním na odstranění make-upu a ostatních nečistot z pokožky obličeje. Vždy před nanesením na tampon jej pečlivě protřepejte, aby se obě složky propojily. Uchovávejte v chladu a spotřebujte do 14 dní.

S nimbovým olejem proti škůdcům

Olej z nimby nám skvěle pomůže napravit paseku na pokožce, ale také ozdraví naše pokojové rostliny. Zejména ty, které napadli škůdci. Mezi aktivní látky v oleji, které způsobí zpomalení trávicí soustavy hmyzu, patří především nimbin, salanin a azadirachtin. Díky nim se přestanou vyvíjet larvová stadia cizopasníků a ty z rostlin postupně zmizí. Vše je přitom velmi čisté a přírodní, žádná zbytečná chemie. Nimbový olej je takto účinný například na třásněnky, smutnice, mšice, molice a další. Pomoci může ale také v boji proti plísňovým chorobám. A to nejen na rostlinách, ale třeba také na našich nohou.