Na které bylinky a jedlé plody se vypravit na podzim

Premium
Zdroj: Shutterstock
Podzim je především obdobím sběru a sušení plodů volně rostoucích keřů. Právě v tomto období totiž dozrávají šípky, trnky anebo třeba jalovec. Věnovat se ale můžete i sběru léčivých bylinek a doplnění jejich zásob na zimu. Co všechno začít sbírat v září a jak se připravit na zimu strávenou bok po boku s přírodou?
Vydejte se na šípky
Jasně oranžové plody růže šípkové (Rosa canina) zná snad každý. Kromě klasické přípravy šípkového čaje se díky svým močopudným účinkům používají také při předcházení zánětům močových cest a ledvin. Především čerstvé šípky, které mají opravdu vysoký obsah vitaminu C, jsou ceněnou surovinou nejen v kuchyni. Využít je můžete například pro přípravu marmelád anebo si z nich připravit výborný základ pro pečený čaj. Po šípcích ale rozhodně sáhněte v případě, kdy se o vás bude pokoušet chřipka anebo nachlazení.
Přidejte k nim i trpkou trnku
