Na které bylinky a jedlé plody se vypravit na podzim

Na které bylinky a jedlé plody se vypravit na podzim
Podzim je především obdobím sběru a sušení plodů volně rostoucích keřů. Právě v tomto období totiž dozrávají šípky, trnky anebo třeba jalovec. Věnovat se ale můžete i sběru léčivých bylinek a doplnění jejich zásob na zimu. Co všechno začít sbírat v září a jak se připravit na zimu strávenou bok po boku s přírodou?

Vydejte se na šípky

Jasně oranžové plody růže šípkové (Rosa canina) zná snad každý. Kromě klasické přípravy šípkového čaje se díky svým močopudným účinkům používají také při předcházení zánětům močových cest a ledvin. Především čerstvé šípky, které mají opravdu vysoký obsah vitaminu C, jsou ceněnou surovinou nejen v kuchyni. Využít je můžete například pro přípravu marmelád anebo si z nich připravit výborný základ pro pečený čaj. Po šípcích ale rozhodně sáhněte v případě, kdy se o vás bude pokoušet chřipka anebo nachlazení.

Přidejte k nim i trpkou trnku

Mnoho z nás nemá trnku obecnou (Prunus spinosa) příliš v oblibě, protože její plody jsou i ve stupni vysoké zralosti velmi nepříjemně trpké. Nemusíte je ale konzumovat přímo. Připravte si z nich čaj, který velmi dobře podpoří fungování imunitního systému a také vaši snahu o snížení hmotnosti. Trnky navíc vykazují silné detoxikační účinky, a jsou dokonce považovány i za velmi účinné přírodní projímadlo. Plody trnky obsahují také velké množství minerálů, vitaminu C, tříslovin a látek zklidňujících podrážděné trávení. Sušené plody trnky můžete střídat s borůvkami například při průjmu.

Plody jalovce mají dezinfekční účinky

Pozitivní účinky jalovce na lidské zdraví jsou známy již od středověku. Právě plody jalovce žvýkali v průběhu epidemií lidé s důvěrou, že je ochrání před nákazou. A nemýlili se. U jalovce byly opravdu později prokázány silné dezinfekční účinky. Ty můžeme využít i dnes k nenáročné detoxikaci organismu. Stačí pravidelně za den rozžvýkat pět bobulek jalovce. Jalovec je nejčastěji využíván k posílení ledvin a močových cest. Zvláště vhodný je na stavy spojené s výskytem bílkoviny v moči. V kombinaci s kaštanem je ideální také ke zmírnění otoků a snížení pocitu těžkých nohou. Pozitivní účinky byly prokázány také ve spojitosti s revmatoidní artritidou.

Vřes se hodí nejen do podzimních vazeb

Pro mnohé z nás znamená nástup podzimu vřes, který se objeví v obchodech s květinami. Při návštěvě lesa si v tomto období ale můžete všimnout také nádherně fialově zbarvených kvítků vřesu. Právě tato bylinka je často podceňovanou a využívanou spíše na okrasu, což je škoda. Vřes se totiž využívá do bylinných směsí určených k potlačování chorob ledvin a také prostaty a má silné dezinfekční účinky. Bylo prokázáno jeho pozitivní působení na odvod vody z těla a rozpouštění močových kamenů.

Vřes je ale také vhodný při poruchách trávení a svoji službu vykoná i při nespavosti a podrážděných nervech. Čaj z vřesu můžete konzumovat dlouhodobě, nebyly u něho prokázány žádné nežádoucí vedlejší účinky. Navíc je to jedna z mála bylinek, která má prokazatelně pozitivní účinky i na nepříjemné pálení při močení. Jeho stahující účinky lze využít i při zevním omývání ran.

Předchozí z rubriky

ZAVŘÍT REKLAMU
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.