Modřín jako jeden z mála jehličnanů shazuje na zimu jehličí, odtud jeho přízvisko ‚opadavý’. Vyžaduje hodně světla, proto na něj narazíte na světlých lesních svazích. Poznáte ho mimo jiné podle toho, že jeho měkké dlouhé jehlice vyrůstají ve svazečcích a malé zakulacené šišky zůstávají na holých větvích i během zimy.

Modřín opadavý obsahuje druh polysacharidu zvaný arabinogalaktan, který má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, usnadňuje průběh infekcí dýchacích cest a údajně má zabraňovat i vzniku metastází. V USA se používá jako stabilizátor a emulgátor a je dostupný jako potravinový doplněk, u nás ale zatím k dostání není. Nezbývá tedy než se spolehnout na domácí odvar z vnitřní kůry stromu.

Co sbírat a jak zpracovat

V zimě větvičky, kůru, šišky a pryskyřici, na jaře a v létě také pupeny a mladé jehličí. Nalámanou kůru, větvičky, jehlice nebo šišky zalijte studenou vodou, deset minut povařte a další půlhodinu až hodinu nechte louhovat. „Scezený odvar přidejte do koupele. V té setrvejte nanejvýš 15 minut. Pak se neutírejte, zabalte se do županu, lehněte si na 30 minut do tepla a nechte účinek koupele doznít,“ radí lékařka a bylinářka Alena Hamplová. Modřínová koupel ulevuje od bolestí kloubů, zmírňuje pocení a zápach nohou a prokrvuje organismus. Odvar můžete využít i pro inhalaci – 15 minut nad hrncem s horkým výluhem a ručníkem přes hlavu protáhne nosní dutiny a uleví při rýmě a zahlenění.

Z pryskyřice uválejte drobnou kuličku a lehce ji požvýkejte. Tato přírodní žvýkačka pomáhá na krvácivé zanícené dásně.

Tip bylinářky MUDr. Aleny Hamplové


Pomůže odvar z mladého jehličí. Polévkovou lžíci čerstvého jehličí přelijte 300 ml studené vody, přiveďte k varu a povařte 5 minut. Pak nechte macerovat 15 minut a přeceďte. Odvar kloktejte při bolestech zubů, krvácení z dásní či bolestech v krku při nachlazení. Při kašli ho pijte 2× denně. Nepijte ho však dlouhodobě a nepřekračujte dávkování, mohl by dráždit ledviny.