Mochna husí je roztomilá rostlinka, která pochází původem z Jihovýchodní Asie. Dnes se vyskytuje i v Jižní Americe, v Austrálii a na Novém Zélandu. V minulosti se věřilo, že má mochna kouzelnou moc, dnes se ale ví, že je opravdu skvělá pro naše zdraví. Co vše tato odolná rostlina dovede a jak ji využít co nejlépe?

Zdroj: Youtube

Podpoří trávicí systém

Mochna husí si nese svůj název pravděpodobně proto, že ji milují právě husy. Přidává se do krmiva také prasatům a jiným zvířátkům, do jídelníčku bychom ji ale měli zařadit i my. Mochna působivě ulevuje od střevních potíží. Ať už vás trápí průjem, nadýmání nebo křeče v žaludku, mochna vám rychle uleví. Mochna přímo podporuje tvorbu žluči a tím napomáhá našemu trávení. Vzhledem k tomu, že mochna husí ulevuje od křečí v žaludku, dobře působí i proti menstruačním bolestem.

Uleví od bolesti

Při zánětech v ústní dutině nebo při bolestech zubů lékaři doporučují kloktat odvar z mochny. Odvar si můžete vyrobit, seženete je ale společně s různými tinkturami v lékárně. Mochna má protizánětlivé a antibakteriální účinky, to z ní činí ideální volbu pro léčbu střevních problémů, jako například zánětu střev, syndromu dráždivého tračníku a dokonce i Crohnovy nemoci.

Jedlé části rostliny

KOŘEN

Kořen mochny husí má příjemnou ořechovou chuť a konzumovat ho můžete jak syrový, tak uvařený. Pokud ho usušíte, můžete ho rozemlít na prášek a pak sypat například do polévek nebo cereálií.

LISTY

Lístky mochny jsou také jedlé. Přidat si je můžete do salátů, smoothies, do špenátu, nebo si z nich můžete udělat ozdravný čaj.

KVĚTY

Květy můžete sníst také! Použijte je jako dekoraci vašich pokrmů nebo je nasušte a přidejte jako aromatickou přísadu do čajů.

Je důležité si uvědomit, že i když je mochna skvělým přírodním lékem, měla by se konzumovat s rozvahou. Někteří lidé mohou na mochnu být alergičtí, vždy tedy raději užívání konzultujte se svým lékařem a začínejte na malých dávkách.

Zdroje: