Proč je dobrá fytoterapie?

Je to šetrná cesta, jak regulovat tělesné změny, které v přechodu nastávají. Bylinky tělu pomáhají a podporují jeho schopnost se přizpůsobit. Některé rostliny navíc obsahují takzvané isoflavonoidy. Ty se v zažívacím traktu mění na látky s estrogenními účinky a fungují jako přírodní alternativa k hormonální substituční terapii. Proto se jim také říká fytoestrogeny. Jejich nejlepším zdrojem jsou sójové boby.

Které bylinky a rostliny se pro menopauzu nejvíce doporučují? „Zkuste bylinky, které navozují psychické uvolnění, zlepšují spánek nebo odbourávají nervozitu a podrážděnost, jako je meduňka, levandule, kozlík či třezalka. Zdrojem fytoestrogenů jsou pak jetel, pupalka a lékořice,“ vyjmenovává aromaterapeutka a odbornice na bylinky Hana Marčišová ze studia Yogata.

Alespoň zčásti umí zmírnit návaly horka a noční pocení šalvěj. Určitě si v lékárně pořiďte pupalkový olej a do jídelníčku zařaďte čerstvý fenykl a sóju, které jsou bohatým zdrojem fytoestrogenů. Pomáhá i sibiřský ženšen nebo výtažky z gingko biloba čili jinanu dvoulaločnatého, které obsahují flavonoidy, terpeny a ginkolidy a díky tomu rozšiřují zúžené tepny i vlásečnice v celém těle. Můžete zkusit některý z dalších přírodních komplexních preparátů používaných ke zmírnění klimakterických obtíží – doporučují se například ty, které obsahují ploštičník nebo kopřivu.

V jaké formě jsou bylinky nejúčinnější?

Záleží na tom, co vám nejvíc vyhovuje. Lékaři většinou doporučují výluhy, čaje, tinktury nebo koupele. Rozhodně nepodceňujte ani vonné esence nebo rostlinné oleje. Pokud vám ale ze všeho nejvíc vyhovují tabletky, můžete si v lékárně koupit celou řadu rostlinných preparátů. Například pupalku, třezalku, sóju nebo jetel. „Výhodou těchto tablet je, že často bývají obohacené ještě o další důležité látky, jako je vápník a vitamin D. Zároveň tak slouží i jako prevence osteoporózy,“ radí farmaceutická asistentka Klára Vojkůvková.

Pomáhají éterické oleje při pocitu nafouknutí?

Zkusit můžete všechny éterické oleje z koření, které nabízí třeba značky Karel Hadek, Nobilis Tilia nebo Saloos. Doporučujeme badyán, kmín, koriandr a hlavně fenykl. Ten totiž mírní i jiné potíže spojené s menopauzou. Éterické oleje je nejlepší používat zevně. Přimíchejte kapku éterického oleje k oleji rostlinnému (olivový, mandlový…) a jemně si s ním masírujte břicho. Můžete zkusit i teplou koupel, do které si kápnete pár kapek éterického oleje.

Zlepší Bachovy esence náladu?

Bachovy esence působí na naše emoce. Harmonizují je, pomáhají zlepšovat náladu a tím i celkový fyzický stav. Je ale třeba počítat s tím, že efekt a rychlost nástupu účinků je individuální. A na někoho ‚Bachovky‘ nemusí zabrat vůbec. Pro ženy v menopauze se hodí esence Menopauza, která mimo jiné obsahuje výtažky z ořešáku, modřínu nebo jilmu. Esence pomáhá především eliminovat návaly horka, zlepšuje spánek a bojuje proti změnám nálad. Dávkování je jednoduché: čtyřikrát denně se kápnou čtyři kapky pod jazyk. Nakapat se dají i do sklenice s vodou.

Pomohou bylinky při nočním pocení?

Ideální je šalvějový čaj, který kromě toho, že redukuje noční pocení, zmírňuje i nadýmání a trávicí potíže. Dejte si třikrát denně šálek, poslední asi hodinu před spaním. Čaj se nejlépe připravuje ze sušené šalvěje v nálevových sáčcích. Pořídíte je v každé lékárně.

Mohou bylinky pomoci při suché pochvě?

„Při suchosti v pochvě se dá využít aloe vera, šalvěj nebo výtažky z olivovníku. Kromě nich doporučuju panthenol na regeneraci nebo kyselinu mléčnou, která upravuje pH, aby nedocházelo k zánětům,“ říká farmaceutická asistentka Klára Vojkůvková. Kyselinu mléčnou najdete třeba v přípravcích na intimní hygienu Chilly, Gyntima nebo Lactacyd. Pokud už k poškození sliznice v pochvě dojde, zkuste kyselinu hyaluronovou, kterou obsahuje třeba přípravek Cicatridina.

Proti migréně: zelený čaj s hřebíčkem

Když pocítíte první příznaky migrény, uvařte si velkou konvici zeleného čaje a dejte do ní dva hřebíčky, kousek skořice a citronovou šťávu. Pomáhá také naplnit si látkový pytlík jedním dílem soli a čtyřmi díly ledových kostek. Položte jej na čelo a jemně tlačte proti spánkům. Solí stabilizovaný chlad tlumí bolest. Dobrou prevencí urputných bolestí hlavy je také pravidelný sport. Vědci se domnívají, že vytrvalostní sporty, jako je běhání, chůze (jogging a walking) nebo jízda na kole, povzbuzují vyplavování hormonů zabraňujících bolesti. Během šesti týdnů se v některých studiích počet záchvatů migrény snížil o polovinu a jejich intenzita klesla až o třetinu.