Poptávka po včelím medu obrovsky roste každým rokem. Mnoho lidí si ale neuvědomuje, že produkce medu není to jediné, k čemu včely potřebujeme. Jejich práce je zásadním krokem v procesu rozmnožování rostlin a zároveň přispívají biodiverzitě a udržitelnosti ekosystémů. Včely jsou ovšem stále více v ohrožení. Můžeme za to především my - bereme jim přirozená stanoviště novými stavbami, rozšiřováním urbanizace a zemědělství. Dále včely hubíme i používáním pesticidů jako postřiku.

Vědci ale nedávno vyvinuli technologii, při které jsou schopni vytvořit umělý med za použití nektaru z rostlin - je tedy vyvinut ze stejného produktu, ze kterého med tvoří včela. Podle všeho je chuť, konzistence i barva umělého medu naprosto k nerozeznání od medu včelího.

Zdroj: Youtube

Paradoxně se jedná o první veganský med - ačkoliv včely při produkci medu většinou neumírají, vegani med berou jako živočišný produkt, tudíž ho nekonzumují. Existuje spoustu druhů medu, ke kterému včely nejsou potřeba - například jablečný med nebo med z citrónu. Nově vyvinutý laboratorní med je ovšem vyroben úplně stejným způsobem, jako to dělá včela - jen u toho včela není potřeba.

Společnost MeliBio, která laboratorně vytvořený med vyvinula, využívá syntetickou biologii, přesnou fermentaci a rostlinnou vědu k vytvoření molekulárně identického produktu, jako je med. To znamená med se stejnými zdravotními přínosy a lahodnou chutí, kterou spotřebitelé milují, ale bez ekologických škod spojených s komerční výrobou.

Umělý med se vyrábí například z kávovníku, eukalyptu, heřmánku nebo zeleného čaje.

Recept: Jablečný med

Máte doma zbytek jablek, které mají nejlepší časy již dávno za sebou? Vyzkoušejte tento jablečný "med," který připomíná svou konzistencí něco mezi medem a džemem.

  • Kilo jablek oloupejte, zbavte semínek a stopky a nakrájejte na kostičky.
  • Jablka povařte a rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Přidejte cukr, šťávu z jednoho citronu.
  • Podle chuti můžete ochutit zázvorem a kořením.
  • Vařte na mírném plameni tak dlouho, dokud tekutina nezhoustne. Následně přelijte do sklenic, pečlivě uzavřete a nechte sklenice dnem vzhůru vychladnout.

Jablečný med se skvěle hodí na palačinky a lívance. Využít ho můžete do ranních kaší, nebo si z něj udělejte čaj.

Zdroje: