V minulosti žádné jednorázové plenky neexistovaly, každá žena se tak musela spolehnout na běžnou látku, která se posléze vyprala. Současná době posunula látkové plenky mnohem více kupředu, proto se k nim matky vrací.

Jednorázové plenky

Jistě každá maminka zná jednorázové plenky. K dispozici je mají v každém nákupním centru a výběr je opravdu veliký. Pokud si ani tak nevyberete, můžete zkusit i různé značky, které se dají objednat na e-shopech. Každé miminko je rozdílné, proto všem nemusí sedět stejné plenky, ať už velikostně nebo materiálem.

Výhody jednorázových plenek

  • Okamžité použití - plenky zkrátka koupíte, použijete a vyhodíte. Přebalování je tak mnohem snadnější a pohodlnější.
  • Komfort - pokud potřebujete někam vyrazit nebo často cestujete s miminkem, stačí si zabalit plenky s sebou a můžete vyrazit. Snadno přebalíte kdekoli a nemusíte domů vozit špinavé plenky.

Nevýhody jednorázových plenek

  • Odpad - v České republice není možné jednorázové plenky kompostovat, jak je tomu v jiných zemích. Proto se plenky hromadí různě na skládkách, kde se postupně několik desítek až stovek let rozkládají.
  • Finance - plenky, které nejsou v akci, se nevyplatí nakupovat, proto si raději doma udělejte zásobu. Celková cena spotřeby za jednorázové plenky se pohybuje podle skutečnosti, kdy dítě začíná chodit na nočník a jakou má denně spotřebu, průměrně však za měsíc zaplatíte 500–1 000 Kč.
  • Spolehlivost - lepítka některých jednorázových plenek jsou velice nespolehlivé, buď se utrhnou při odlepení, nebo nedrží a často se stává, že protečou.

Látkové plenky

Látkové plenky se začínají v poslední době dostávat opět do podvědomí současných maminek. Jejich propagace na internetu i v obchodech roste a někteří se na ně začínají upínat. Látkové plenky mají několik výhod, ale také nevýhod, proto se často stává, že jsou látkové plenky používány spíše jako doplňkové.

Výhody látkových plenek

  • Šetření životního prostředí - jistě mezi největší přednosti látkových plenek patří šetření životního prostředí. Jejich funkčnost je na základě - použít - vyprat - a opět použít. Ušetříte tak několik kilo odpadu, které denně končí na různých skládkách.
  • Příroda - látkové plenky jsou přírodní, nejsou napuštěné žádnou chemií a děti po nich nemají žádné opruzeniny, což znamená mnohem větší úlevu.
  • Design - zatímco v minulosti byla pouze jedna bavlněná plenka, která když se sundala, byla celá špinavá, musela namočit, vyvařit a poté vyprat, v současné době mají látkové plenky krásný design.
  • Jednoduché na aplikaci - do kalhotek vložíte plenu a navrch separační plenu, která zachytí největší nečistoty, a při přebalování se vyhodí do koše. Odpad je nízký a plenka zůstává špinavá pouze minimálně.
  • Úleva pro nožičky - aktuálně většina pediatrů doporučuje, že by děti po narození měly nosit širší balení plenek, což jim zaručí lepší funkčnost kyčlí. Látkové plenky jsou širší než jednorázové, nemusíte tak oblékat několik vrstev.

Nevýhody látkových plenek

  • Časová náročnost - plenky je nutné prát po každém použití, proto jich musíte mít nakoupeno buď více do zásoby, nebo každý večer prát plenky, aby přes noc uschly, a bylo je možné znovu použít.

Efektivnost plenek z finančního pohledu

Každá novopečená maminka si myslí, že látkové plenky jsou levnější. Zatímco za jednorázové plenky platíte neustále, látkové plenky jsou převážně jednorázová investice. I přesto je nutné si uvědomit skutečnost, že každé praní s sebou přináší náklady na vodu, prací prášek a elektřinu. Po čase budete muset látkové plenky dokoupit, neboť budou opotřebované a započítat byste měly i svůj čas, který strávíte praním a žehlením. V závěru se dostáváte na stejnou částku, jakou byste zaplatili za jednorázové plenky. Z finančních stránky tedy mezi těmito plenkami není příliš veliký rozdíl.