Nejčastěji jsou používány plody – goji (gouči), které jsou červené a velké asi jako rozinky nebo sušený šípek. Co se chutě týče, jsou velmi sladké, připomínají něco mezi třešní, šípkem a brusinkou. Plody obsahují řadu vitaminů (B1, B2, B6, C a E), karotenoidy a physalien se silnými antioxidačními účinky a betain, který mimo jiné chrání buňky a tkáně před dehydratací a umožňuje úsporu energie v organismu.

Dále goji obsahují velké množství minerálních látek (např. fosfor, vápník, železo) a až 21 stopových prvků (mimo jiné zinek, měď, selen), steroidy, 18 druhů aminokyselin, včetně osmi esenciálních, a imunologicky aktivní polysacharidy, které jsou výjimečné pro svou schopnost odstraňovat volné radikály, čímž pomáhají zabraňovat poškození buněk, zpomalují proces stárnutí a posilují imunitní systém. Další cennou látkou obsaženou v goji je germanium, které působí proti rakovinným buňkám v těle a jen tak ho v něčem nenajdete.

Vitaminová bomba

Z hlediska nutričních hodnot je kustovnice jeden z nejbohatších zdrojů v rostlinné říši. Léčivé účinky kustovnice jsou mnohostranné. Plody posilují ledviny a játra, podporují krvetvorbu, snižují krevní tlak, hladinu tuku i cukru v krvi. Dále se používá při plicní tuberkulóze, některých očních chorobách a je účinným prostředkem při ženské i mužské neplodnosti. Užíváním dochází i k omezení vzniku bolestí v kříži a kolenou, bolestí hlavy, hučení v uších a závratí. Také zlepšuje pevnost šlach a nehtů. Podporuje trávení, zlepšuje činnost střev a pozitivně působí na menstruační cyklus.

Plody kustovnice čínské se mohou konzumovat samotné nebo se přidávají do cereálních směsí, pečiva, salátů. Doporučená denní dávka je 6–15 g suchých plodů. Plody zalijeme horkou vodou a necháme 20 minut louhovat, poté slijeme. Tento odvar se pije nalačno ve dvou dávkách, určitě snězte i vylouhované plody, budou stále velmi chutné.