Pochází z jihovýchodní Asie, ale odtud se kurkuma rozšířila takřka do celého světa. Je také součástí kari koření spolu s chilli, zázvorem, koriandrem nebo římským kmínem. Kromě skvělé chuti skrývá obrovský léčitelský potenciál, posiluje imunitu, tlumí bolesti, pomáhá s trávením i hubnutím, to vše vlivem obsaženého kurkuminu.

Zázračný kurkumin proti zánětům

Čím je kurkuma tak prospěšná? Za vším stojí obsažený kurkumin, antioxidant, který způsobuje typické žluté zabarvení pokrmů z kurkumy, ale hlavně příznivě působí na zdraví v různých směrech. Předně se používá při léčbě zánětů, přičemž dokáže nahradit tišící léky typu ibuprofen, případně zvýšit jejich účinnost. Není pak potřeba velkých dávek léčiv. Kromě toho je výborným lékem při kožních onemocněních, akné nebo lupénce. Umí ulevit od bolesti zubů a zad, prokázaná účinnost byla při léčbě Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy.

Pro správnou funkci jater

Kdo by ještě měl používat kurkumu v kuchyni co nejčastěji? Lidé, kteří trpí různými jaterními onemocněními, protože kurkuma pomáhá při problémech s trávením. A nejen to, kurkumin se využívá též při léčbě žaludečních vředů, podporuje chuť k jídlu i tvorbu žluči. Nachází tak uplatnění ve farmaceutickém průmyslu. Je jednou ze složek cholagolu, což je lék zmírňující křeče hladkého svalstva žlučových cest s protizánětlivými účinky. Do jídla by se měla přidávat pravidelně, protože má kromě zmíněných účinků také protinádorové, ale pomůže i s nadváhou.

Na podporu hubnutí

Všichni, kteří bojují s kily navíc, by se měli na kurkumu zaměřit a přidat toto exotické koření do svého jídelníčku. Má totiž také blahodárný vliv na střevní mikroflóru a silné detoxikační účinky. Kurkumin kromě toho urychluje spalování tuků a ovlivňuje nastartování správných metabolických procesů v těle, což hubnutí ještě usnadní. Velmi vhodné je kombinovat kurkumu s pepřem a olivovým – případně jiným rostlinným – olejem. Kurkumin totiž není rozpustný ve vodě, pro dokonalé využití jeho účinků je proto nutné kombinovat kurkumu se zdravými tuky.