Rovnováha těla a mysli

Konzumace potravin a bylinek v souladu s ájurvédou vede k rovnováze těla a ducha, která jako jediná zaručí dokonalé zdraví tělesné i emocionální. Ještě předtím, než se pustíte do shánění bylinek a vaření nových pokrmů v souladu s ájurvédou, měli byste vědět, jaký jste dóšický typ. Otestujte se ZDE. Už víte? Tak se pojďme pustit do shánění bylinek. Které se vám hodí?

Bylinky pro vátu

Obecně platí, že lidé typu váta mají slabší konstituci. Jsou štíhlejší, nepřekypují energií a snadno se unaví. Pro ty, kteří se v tomto typu našli, je rozhodně namístě doporučit velmi známou ájurvédskou bylinku ašvagandu, jež se používá pro zvýšení hladiny energie a snížení negativních dopadů stresu a únavy. Velmi dobrá pro váty je také rasona, kterou známe jako česnek. Pomáhá zlepšit některé trávicí obtíže, kterými váty často trpí, a díky jejím antibakteriálním vlastnostem ji lze doporučit také jako přírodní antibiotikum.

Podobně protizánětlivé vlastnosti má také kantakari, která je v ájurvédě využívána zejména k léčbě chorob plic včetně bronchitidy a astmatu. Většina z nás zřejmě také někdy slyšela o bylince s poetickým názvem pískavice neboli řecké seno, která je v ájurvédě známá také jako methika. Opět působí pozitivně na trávení, což váty ocení, a má také schopnost udržet stabilní hladinu cukru v krvi a tím chránit srdce před neblahými účinky diabetu.

Bylinky pro pittu

Typ pitta patří ke zdravému středu, jak váhou, tak tělesným vzrůstem. Jde o lidi obvykle sportovně založené s dobře osvalenou postavou a vyrovnaným trávením. Fungování jejich organismu může velmi vhodně doplnit indický angrešt neboli bylinka známá jako amalaki. Ve skutečnosti nejde ani tak o bylinku jako o ovoce, které je plné antioxidantů zpomalujících stárnutí organismu, ale také vitaminů, minerálních látek a dalších příznivých složek. Amalaki je v ájurvédě využívána kromě jiného také k léčbě jaterních chorob a obecně k posílení funkce tohoto tělesného orgánu.

Jako projímadlo, ale i diuretikum se využívá další ájurvédská bylinka vhodná pro pittu – draksha. Ta může působit také jako slabé afrodiziakum, ale především podpoří trávení a opět funkci jater. Proti úzkosti a stresu pomůže pittu ochránit hořké guduchi, používané také jako prevence chřipek a nachlazení. Podporuje lidskou obranyschopnost a kromě jiného dokáže zmírnit některé kožní choroby. Se žaludečními vředy, ale i respiračními chorobami nejen pittě pomůže bylinka známá jako yashtimadhu, kterou známe jako lékořici.

Bylinky pro kaphu

Lidé s konstitucí kapha jsou spíše odolnější a vytrvalejší s vysokými zásobami energie. Jejich vzezření je mohutné až zavalité a snáze odolávají nemocem než ostatní dóši. Kaphám pomůže potlačit příznaky nachlazení, ale také zmírnit zažívací potíže či nevolnost bylinka zvaná sunthi. Rozhodně by se neměly vyhýbat ani velmi známé kurkumě, kterou ájurvéda označuje názvem haridra. Opatrní by s ní měli být lidé se slabým žlučníkem, přesto je však kurkuma považována za rostlinu s velmi silnými antioxidačními a protizánětlivými účinky.

Kaphám, které častěji trpí zácpou, může pomoci také ovoce zvané haritaki, jež je známo pro své projímavé účinky. Zároveň poskytuje dostatek živin i pro játra, ledviny, srdce a oči. Většina z nás také zná bylinku označovanou jako lavanga. Jde o náš hřebíček, který je známý svými dezinfekčními účinky, ale i schopností ulevit od bolesti.