Lidově se mu říká také kostihoj, svalník nebo černý kořen. Nemá nic společného s černým kořenem pěstovaným na zahrádkách pro využití v kuchyni, ale pod zemí skrývá skutečný poklad. Pro jeho vykopání je ideální buď jaro nebo právě podzim. Zavrtává se až 30 cm pod zem a kořen se poměrně snadno láme, takže bez rýče se neobejdete. Má rád vodu – najdete ho na vlhkých loukách, mezích, v příkopech, na krajích lesa nebo rybníku.

Zdroj: Youtube

Jak ho poznat?

Dorůstá výšky asi 60 cm a poznáte ho podle drsných velkých listů, které na omak škrábou, silných dužnatých lodyh s krátkými tvrdými chloupky a trsů zvonkovitých květů skloněných k zemi. Ty bývají růžové až fialové, ale můžete najít i světle modré nebo žlutavé až bílé. Právě před rozkvětem a během kvetení se sbírá i kostivalová nať.

Kořen má největší účinky čerstvý, dá se také dlouhodobě skladovat v bedně s pískem podobně jako kořenová zelenina. Mužete ho ale i sušit – nakrájený na kousky buď na přímém slunci nebo při teplotě do 40 °C v troubě nebo sušičce na ovoce. Lze ho také naložit do alkoholu nebo usušený rozemlít v mlýnku na prášek a uschovat pro přípravu kaší na obklad.

Listy se v čerstvém stavu používají k obkladům – nejčastěji tak, že se spaří horkou vodou, rozemelou na kaši a ještě horké se přiloží na ránu. Častěji se ale listy suší a přidávají do čajových směsí nebo koupelí.

Na co pomáhá

Jak je jasné i z jeho jména, pomůže se vším, co souvisí s kostmi a zejména klouby. Vedle artritidy a revmatu to jsou ale i pohmožděniny, otoky, nehojící se rány, hnisavé pooperační stavy třeba po komplikovaných zlomeninách. Má dobré výsledky i při léčbě bolestivých karpálních tunelů nebo tenisových loktů.

Z kostivalové moučky (rozemletého sušeného kořene) smíchané s teplou vodou se připravuje účinný obklad i na vymknuté klouby nebo dokonce křečové žíly. Bylináři ho doporučují i na poškozené meziobratlové ploténky nebo bolestivé blokády páteře. Koupele z čerstvých nebo sušených listů (pro celotělovou koupel potřebujete zhruba 500 g sušených listů) pomáhají při poruchách prokrvení nohou nebo po velké námaze. Připravují se vždy nejprve louhováním ve studené vodě a následně se přilijí do teplé vody ve vaně.

Čaje se dnes příliš nedoporučují, protože kostival obsahuje alkaloidy, které by mohly ve vyšší koncentraci poškodit i játra. Je ale oblíbeným bylinkářským lékem na žaludeční vředy a poruchy trávení.

Vyzkoušejte obklad na záněty šlach a svalů Kdo je někdy zažil, ví, že je to běh na dlouhou trať. Jarmila Mandžuková ve své knize Bylinky – Léčivá moc přírody doporučuje hojivý obklad: kousek čerstvého kořene kostivalu nastrouhejte, přidejte trochu horké vody, trochu olivového oleje a lžíci medu. „Vše smícháme a připravíme kašovitou směs, kterou přeneseme na bolestivé místo, překryjeme jemným plátnem, obalíme ručníkem a necháme působit nejlépe přes noc.“

Zdroj: