Příznaky stresu se obvykle projevují třesem končetin, zvýšeným bušením srdce, nervozitou a častějším nutkáním na toaletu. Stejnými příznaky se projevuje také intoxikace kofeinem. Za normálních okolností mnoho lidí tyto příznaky intoxikace nevnímá nebo si vůči nim už vybudovali odolnost. Ve stresových situacích je ale vše jinak.

Káva sama o sobě dokáže výrazně stimulovat hladinu stresových hormonů v krvi, zejména kortizolu. To znamená, že už ranním šálkem kávy začíná vaše tělo produkovat tento hormon „nervozity“. Během dne se pak mohou přidat další podněty, v jejichž důsledku hladina kortizolu nadále stoupá. V těchto chvílích určitě není žádoucí pít nápoje, které podporují produkci stresových hormonů. Příznaky intoxikace kofeinem by se pak mohly objevit i u lidí, kteří jsou na něj normálně zvyklí. A jelikož jsou projevy intoxikace velmi podobné projevům stresu, cítili byste se dvakrát tak špatně. A to samé platí i u energetických nápojů. Těm se vyhněte obloukem. Ty navíc obsahují látky, které mohou poškodit srdce, a také jsou často plné cukru.

Alternativy ke kávě

Čím se tedy ve stresových situacích zklidnit? Někdo sahá po alkoholu, jiný relaxuje s tabulkou čokolády v ruce. Ani jedna z variant samozřejmě není dobrou volbou. Z potravin od stresu uleví například ořechy, ovoce nebo raw tyčinky. Ty jsou také sladké, ale jsou zdravé a vašemu tělu na rozdíl od sladkostí plných cukru a rafinovaných tuků neškodí. Dalším účinným tipem na zklidnění je čaj. Zelený, bylinný. Zkusit můžete i černý. Černé a zelené čaje sice také obsahují kofein, nicméně v mnohem menším množství než káva.

Zelený čaj
Zelený čaj navíc obsahuje látky, které organismus zklidňují, proto se zdá být nejlepší. Jeho konzumace je bezpečná téměř pro všechny, problémy může dělat jen lidem se žaludečními vředy nebo s citlivým žlučníkem. Ostatní si jej mohou uvařit k snídani a popíjet ho i během celého dne. Kromě zklidňujících látek v něm najdete také velké množství antioxidantů, tudíž je velmi zdravý.

Bylinné čaje
Z bylinek se ve stresu doporučuje pít hlavně meduňku, která snižuje tlak a zklidňuje nervovou soustavu. Můžete ji kombinovat také s heřmánkem, třezalkou, mateřídouškou nebo levandulí. Všechny tyto byliny působí blahodárně na náš nervový sytém a pomáhají také večer s usínáním. Takže si klidně připravte jeden šálek v práci před poradou a jeden doma před spaním.