Málokoho napadne, že ve své domovině je kakao považováno za božský nápoj, připravuje se v rámci rituálu a konzumuje se během speciální ceremonie.

Slouží také jako energetický nápoj, považovaný mnohými domorodými kmeny za lék. Z archeologických nálezů víme, že kakao konzumovali lidé ve Střední Americe již před 4000 lety. Přesto se toho o kakaových rituálech moc neví. Na vině je podle všeho genocida domorodých kmenů v rámci osidlování Ameriky v 16. století.

Pro Maye i Aztéky bylo pěstování kakaa velice důležité. Mayská kultura využívala kakaový nápoj při svatbách, porodech a dalších příležitostech. Základem rituálu bylo svaté spojení s kakaovníkem jako takovým, tzn. s rostlinou, která byla pro tehdejší společnost velice důležitým zdrojem cenných živin a léčivých sil. Kakaové boby byly navíc ve své době využívány i jako platidlo.

Co je vlastně tzv. rituální kakao?

Jedná se o směs drcených kakaových bobů, vody, koření a cukru (často se používá nerafinovaný kokosový). Vzniká nápoj výrazně hořké chuti, bohatý na železo, hořčík a vitaminy skupiny B. Kdo by očekával chuť čokolády, bude jistě velmi překvapen.

Ingredience:

  • 30–60 g kakaa v tzv. ceremoniální kvalitě, ideální je tzv. kakaová hmota
  • ½ šálku vody
  • špetka chilli nebo kajenského pepře
  • kokosový cukr, med nebo šťáva z agáve
  • dle potřeby můžete přidat i vanilku, zázvor, kardamom či skořici

Postup:

Dejte vařit vodu a stáhněte ji z plamene těšně před bodem varu. Přidejte do horké vody kakao a míchejte, dokud se dobře nerozpustí. Pak přijde na řadu koření, dle chuti nápoj oslaďte.

Jak probíhá kakaový rituál?

Řídí ho šaman, případně člověk, který je v dané komunitě dostatečně uznávaný. Účastníci sedí v kruhu, mohou se společně modlit, zpívat, či dokonce i tančit. Velkou oblibu si v poslední době získal například u příznivců jógy, kteří o něm mluví jako o spirituálním zážitku, který otevírá možnosti meditace, zklidnění mysli a propojení sama se sebou i s ostatními lidmi. Údajně harmonizuje mužskou i ženskou energii v těle a podporuje kreativitu. Někteří účastníci udávají i psychedelické zážitky, obecně ale tento rituál slouží k tomu, abyste našli svou cestu do vlastního emočního nitra.