Není ale jmelí jako jmelí. Pokud ho hodláte využít nejen jako dekoraci, ale i pro jeho léčivé účinky, je důležité vědět, z jakého stromu pochází. Nejcennější je to, které roste na jabloních, hlohu, dubech a borovicích. Naopak jmelí obrůstající topol raději domů nenoste, je značně toxické. Stejně jako jeho plody – špinavě bílé bobule vypadající jako korálky.

Tip bylinkářky:

MONIKA ŠEDIVCOVÁ

V naší lékárně připravujeme ze jmelí bylinkovou směs a tinkturu. Obojí se užívá společně na snížení tlaku. Bylinná směs obsahuje vedle jmelí i třezalku, mátu, hloh, heřmánek a přesličku. Jedna polévková lžíce se přelije 200 ml vroucí vody, nechá se 15 minut odstát a užívá se dvakrát třikrát denně. Čaj není vhodný pro děti, kojící ženy a těhotné. Užívá se tři týdny, pak se týden vynechá. Po pauze se může užívat nanovo další tři týdny. Popíjet se takhle dá až půl roku. Odvar lze připravit i ze samotného jmelí. Dáme ho do studené vody a necháme přejít varem.

Sbírají se listy, ty natrhané v prosinci a kolem deváté hodiny ranní prý obsahují nejvyšší podíl účinných látek. Prosincové, ale také březnové a listopadové jmelí má příznivé účinky na krevní tlak. Na léčbu ostatních zdravotních potíží lze rostlinu sbírat celoročně.

Vedle snižování krevního tlaku

(rozšiřuje vlásečnice) působí jmelí močopudně, tlumí bolesti hlavy, závratě a působí antiskleroticky – změkčuje a rozpouští sraženiny, které by jinak mohly ucpat cévy a způsobit mozkovou mrtvici nebo srdeční infarkt. Zklidňuje srdeční rytmus a zmírňuje krvácení, proto se doporučuje při silné menstruaci. Ženy v přechodu zase ocení, že jmelí oslabuje návaly krve do hlavy. Také reguluje vylučování žluči do střev a činnost slinivky. Jmelí údajně obsahuje látky zpomalující nádorové bujení, proto se z něj vyrábí homeopatika proti rakovině.

Účinné látky ze jmelí nevydrží vyšší teploty, proto se jmelí nejčastěji konzumuje ve formě jemně namletého prášku ze sušených listů, o dávce 1 g. Maximální denní dávka je 5 g. Další doporučovanou formou je macerát. Vyrábí se přelitím drogy studenou vodou a nechává se louhovat aspoň čtyři hodiny. Nejúčinnější formou je tinktura z čerstvých rozmělněných listů.

Tinktura ze jmelí:

Do litru lihu s obsahem 60–70 procent alkoholu přidejte 200 g rozmělněných listů čerstvého jmelí a při teplotě do 30 stupňů skladujte po dobu dvou týdnů. Občas protřepejte. Pak přefiltrujte a uložte na chladnější místo. Užívejte 15–20 kapek smíchaných s vodou. Jmelí působí poměrně intenzivně, proto pečlivě dodržujte dávkování, v opačném případě můžete pociťovat i příznaky otravy.

Zdroj:

magazín Kondice 11/2019