Plnohodnotný orgasmus je zaplavující a rozlévá se po celém těle jako vyživující slastná vlna. Pokud to tak není, trpíte blokádou jaterní energie. V čínské medicíně játra zodpovídají za hladké proudění energie v těle. Rovněž řídí pohyb energie skrze genitálie. Neschopnost dosáhnout vyvrcholení je pak důsledkem blokády v energetickém proudění.

Zablokovaná játra se projevují otoky, únavou, nechutenstvím nebo obrovskou chutí neustále uzobávat, oteklýma očima, motáním hlavy, kožními potížemi, vypadáváním vlasů a ztuhlostí kloubů… Ženy, které trpí stagnací jaterní energie, navíc trápí premenstruační syndrom v různých podobách – může jít o napětí v prsou, v podbřišku, podrážděnost, plačtivost či deprese nebo výbuchy hněvu a vzteku. Pomoci může strava. Namístě je odblokovat játra.

Jak upravit jídelníček?

Omezte průmyslově zpracovaná jídla, všechna éčka a chemická dochucovadla, naopak vařte z co nejméně průmyslově upravených surovin. Játra posilujte hlavně v období jara – zařaďte do jídelníčku vše zelené (saláty, výhonky, zelený ječmen, chlorellu), naučte se doma klíčit. Játrům dělá dobře kyselá chuť – používejte kvalitní jablečný ocet do salátových zálivek. Rozmíchejte ve skleničce vody 1 lžičku medu a 1 lžíci jablečného octa. Ochutnejte umeocet a fermentované japonské švestičky umeboši. Fermentované potraviny jsou plné enzymů, které játrům prosívají. Stačí lžíce pickles, kimči nebo kysaného zelí k hlavnímu jídlu. Játrům udělá radost také fermentovaný nápoj kombuča.

Spoustu tipů pro zdravá játra najdete v našem tištěném jarním speciálu Zdravý restart, který je právě v prodeji. K dostání v našem e-shopu.

Neužívejte hormonální antikoncepci

Pokud si chcete užít opravdu dobrý sex, neužívejte hormonální antikoncepci. Je to sice paradox, že pilulky, které vám mají zaručit bezstarostný sex, sexuální potěšení vlastně hasí. A nejen to! Hormonální antikoncepce zásadně narušuje hormonální rovnováhu. Pilulky rozjíždějí kaskádu potíží od deficitů určitých mikroživin až po narušení střevní mikroflóry. Nepřirozeně zvyšují hladinu estrogenu, čímž zvyšují riziko migrén, změn nálad, navýšení hmotnosti anebo vyššího krevního tlaku. Především však nepřirozeně narušují tvorbu vlastních pohlavních hormonů.

3 byliny pro dobrý sex

  • Malinové listí – Vyrovnává hormonální hladiny, podporuje veškerý systém hormonů, pomáhá růstu vlasů a podporuje slinivku. Uvařte si ze sušeného malinového listí čaj. Chutná skvěle samotný i v bylinných kompozicích.
  • Kopřiva – Doslova dobíjí naše baterky (ledviny) a vyživuje krev. Tuto superstar mezi bylinami není radno podceňovat. Uvařte si z ní posilující výluh a pravidelně ho popíjejte.
  • Kurkuma – Tento silný přírodní regenerátor jater odstraňuje toxické kovy z těla. Lžičku denně rozmíchejte v horkém mléku a přidejte lžičku medu (vznikne v ájurvédě populární golden milk). Konzumovat ji můžete i jako doplněk stravy před jídlem v želatinových kapslích.

Přečtěte si také Jídlo pro dobrý sex – Problém č. 1: Nízké libido a Jídlo pro dobrý sexProblém č. 2: Chybí vzrušivost