Pokud chybí chuť na sex, může za to slabá energie (čchi) ledvin a také nedostatečně vyživená krev. Ledviny jsou považovány za kořeny našich reprodukčních orgánů a také za rezervoáry naší esence. Vyčerpáme-li energii ledvin zcela, hra skončila, nejenže si už neužijeme dobrého sexu, ale dny na tomhle světě jsou pro nás v tomto těle sečteny. Proto je dobré se o energii ledvin starat. A protože energii doplňujeme spánkem, jídlem a dýcháním, tak to, co si dáváme na talíř, je zásadní. A to nejen pro vyživení naší krve a naše přežití, ale i pro náš sexuální apetit.

Vše, co vložíme do úst, vyživuje naši krev. A podle toho, jak je vyživená, pak krev vyživuje všechny orgány – i ty pohlavní. Podle čínských lékařů se na krvetvorbě podílí slezina a srdce, ledviny, játra, brzlík a kostní dřeň. Krev tvoří tělo ze stravy, ovšem jen tehdy, když stravu dobře stráví. Proto jsou do krvetvorby zapojeny vlastně všechny orgány důležité pro trávení.

Hormony v cajku

Z pohledu západní medicíny řídí náš sexuální apetit naše hormony. Hormony jsou přenašeče zpráv, které cestují krví po celém těle a předávají informace tkáním a orgánům. Jsou to biochemikálie, které regulují tělesný růst a vývoj, metabolismus a náladu a také libido a rozmnožování. U žen hormony řídí menstruační cyklus. Narušení hormonální rovnováhy může být základem mnoha zdravotních potíží od podrážděnosti, nespavosti nebo chuti neustále spát přes zhoršení trávení a únavu až po nárůst hmotnosti, menstruační potíže a nechuť k sexu. Nechuť k sexu mívají často ženy, důvodem je nezřídka hormonální nerovnováha.

Co na talíř? Kvalitní tuky

Chcete-li si užívat dobrý sex, vyživit krev a srovnat hormony, zařaďte do každodenního jídelníčku dostatek kvalitních tuků. Tuky jsou základním zdrojem i zásobárnou energie. Tělo tuky potřebuje pro obnovu buněk a stabilizaci hormonů ženského reprodukčního systému. Hormony řídí také metabolismus, takže nedostatek tuků vede paradoxně k tloustnutí a ukládání tukových zásob. (Chcete-li zhubnout, jezte víc kvalitních živočišných tuků!) Nemáme-li dostatek kvalitních tuků, stavíme z nekvalitních, podléhajících oxidaci, což vede k ukládání toxinů, zanášení cév, zhoršení mozkových funkcí, kardiovaskulárním onemocněním a vzniku dalších zánětlivých, tzv. civilizačních chorob. Na dobrý sex můžete zapomenout.

Nadbytek rostlinných olejů škodí

Proto omezte příjem průmyslově upravovaných rostlinných olejů. Běžné rostlinné oleje, jako jsou slunečnicový, kukuřičný, řepkový, sójový, arašídový, a margaríny, které jsou vyráběny téměř výhradně z vyjmenovaných olejů, nechte v regálech. Místo nich kupujte nerafinované zastudena lisované rostlinné oleje (olivový, sezamový, lněný, dýňový, slunečnicový, řepkový…). Zvyšte příjem omega-3 mastných kyselin, najdete je v rybách, lněných semínkách, chia semínkách, vlašských ořeších a olejích z uvedených potravin. Omega-3 obsahuje také zvěřina, maso a máslo od zvířat chovaných ve volném chovu a také vejce od slepic z volného chovu (v obchodě označené číselným kódem začínajícím číslem 0). U rostlinných zdrojů omega-3 myslete na to, že tyto mastné kyseliny jsou pro tělo hůře využitelné. Mnohem výhodnější je tedy konzumovat vedle rostlinných tuků také živočišný. Tuk z kvalitního masa je důležitý pro játra, která tvoří cholesterol a žluč, díky níž dochází k rozložení a vstřebání živin.

Nebojte se nasycených tuků

Pro hormonální zdraví jsou nasycené mastné kyseliny zásadní! Spolu s cholesterolem slouží jako surovina pro výrobu hormonů a jsou nezbytné i pro udržení správných hormonálních funkcí organismu. Zvyšte příjem másla, kokosového tuku a masa. Maso, zejména dlouho vařené vývary z kostí, posilují kostní dřeň. Hovězí maso má sladkou chuť, posiluje slezinu a tím i krvetvorbu. Buněčná struktura masa je podobná té naší a živiny z masa dokáže organismus rychle využít (pokud je dokáže dobře strávit). Dobře stravitelné je maso z ekologických chovů nebo vám známých a prověřených farem. Pozor na maso pochybného původu a průmyslově zpracované polotovary a uzeniny. Ty mohou spíše uškodit. Zvířata ve velkochovech jsou vykrmována nekvalitními granulemi a léky. Jejich maso obsahuje zbytková antibiotika a toxické látky spíše než tělu prospěšné mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny.