Jde to i obyčejným octem

Ocet je zcela přírodní, neobsahuje žádné chemikálie a je šetrný k myčce nádobí. Můžete jej použít k čištění myčky tak, že přidáte malé množství do přihrádky na mycí prostředek a dva šálky na dno myčky. Poté spusťte program s vysokou teplotou a nejdelší dobou trvání. Ocet pomůže myčku vyčistit a vyleštit. Díky tomu bude dokonale čisté a vyleštěné i nádobí, které v ní budete poté umývat.

Můžete použít také kyselinu citronovou
Kyselina citronová je další ekologickou možností čištění myčky nádobí. Je zcela bezpečná pro vás i pro myčku. Můžete ji použít tak, že opět přidáte malé množství do přihrádky na mycí prostředek a dva šálky na dno myčky. Poté spusťte program s vysokou teplotou a nejdelší dobou trvání. Kyselina citronová je skvělým přírodním prostředkem pro čištění myčky nádobí. Kromě myčky s ní skvěle vyčistíte také rychlovarnou konvici nebo žehličku trpící nánosy vodního kamene.

Chcete jejích účinků využít v ještě silnější podobě? Smíchejte ji s jedlou sodou a trochou vody a vytvořte jemnou pastu. Tato kombinace je účinná i při odstraňování vodního kamene a dalších usazenin v myčce. Pastou můžete podobně jako jemným pískem odstranit i nečistoty usazené v těsnění myčky. Jejím zbytkem naplňte přihrádku pro mycí prostředek a zapněte myčku na nejvyšší teplotu a nejdelší program.

Ať již využijete kteroukoli z ekologických metod čištění myčky, mějte na paměti, že je potřeba myčku v rámci čisticího cyklu zapínat prázdnou, tedy bez nádobí. Přestože jsou zmíněné ekologické čisticí prostředky ryze přírodní, některé kusy nádobí by mohly poničit.

Mohlo by vás zajímat: Jak na úklid v souladu s přírodou?

Jak postupovat při čištění myčky

Začněte vyčištěním filtru. Každá myčka nádobí má filtr, ve kterém se usazují nečistoty. Obvykle ho najdete na dně myčky. Tento filtr je potřeba stejně jako myčku čistit důkladně alespoň jednou měsíčně. V kratších intervalech však z něj můžete odstraňovat usazené zbytky potravin, které jsou zdrojem zápachu v myčce. Filtr vyjměte, opláchněte jej vodou a odstraňte z něj všechny zbytky jídla. Nezapomeňte ho opět vložit zpět. Myčku byste bez filtru totiž nikdy zapínat neměli.

Pozornost věnujte také ramenům s tryskami. Ta je obvykle možné vytáhnout, abyste je mohli umýt a odstranit případné usazeniny z trysek. Ty skvěle odstraníte například výše popsanou pastou z kyseliny citronové a jedlé sody.

Důležité je čistit také těsnění myčky. Právě uvnitř těsnění se totiž hromadí nečistoty a mastnota, což může vést k nepříjemnému zápachu. Proto těsnění myčky alespoň jednou měsíčně vyčistěte houbičkou nebo hadříkem namočeným v octové vodě. Opláchněte také koše pro příbory.

Jakmile všechny tyto kroky zvládnete, je ten pravý čas pro spuštění čisticího cyklu myčky s použitím ekologického čisticího prostředku.

Zdroje:
https://prirodnicestakezdravi.cz/
https://www.ireceptar.cz/