Máte doma ocet?

Jedním ze způsobů čištění lednice je smíchání jednoho dílu vody s jedním dílem octa. Tímto roztokem lze vytřít vnitřek chladničky včetně polic a zásuvek. Ocet pomůže prostor dezinfikovat a také rozložit případné zbytky plísní. Nezapomeňte octovým roztokem vytřít také těsnění a odtok. Ocet vám nevoní? Na to je jednoduché řešení. Přidejte do octového roztoku několik kapek esenciálního vonného oleje například z levandule anebo citronové trávy a rázem získáte voňavější přírodní čisticí prostředek. Při čištění chladničky nezapomeňte otřít také její vnější část, čímž jí pomůžete udržet stále atraktivní vzhled.

Domácí čisticí pasta z jedlé sody

Dalším způsobem čištění chladničky je smíchání jednoho dílu jedlé sody se dvěma díly vody. Smícháním vytvoříte pastu, kterou můžete vydrhnout vnitřek chladničky včetně polic a zásuvek. Jedlá soda pomůže odstranit všechny odolné skvrny a prostor navíc dezinfikuje. Tuto pastu z jedlé sody je možné použít také na čištění sporáku, trouby anebo varné konvice. Určitě pro ni v domácnosti najdete i další uplatnění. Na opravdu odolné skvrny nebo zápach můžete do pasty místo vody přidat i trochu octa. Ocet pomůže skvrnu rozložit, zatímco jedlá soda pohltí případné pachy. Po vyčištění chladničky byste ji měli vždy opláchnout čistou vodou. Tím odstraníte veškeré zbytky, které mohou zůstat po čisticích roztocích.

Mohlo by vás zajímat: Jak vyčistit myčku nádobí ekologicky

Čištění odtoku v lednici

To je opravdu samostatná kapitola. Kolikrát jste se s ním už natrápili? V odtoku chladničky se časem hromadí voda a zbytky potravin, což způsobuje zápach. Pokud jej pravidelně nečistíte, může se ucpat a začít prosakovat. Když jste lednici kupovali, pravděpodobně jste k ní dostali kartáček na čištění odtoku. Tím je doporučováno odtok prošťouchnout alespoň jednou měsíčně, anebo pokud se vám zdá, že voda správně neodtéká. Nemůžete tento speciální kartáček po letech už najít? Nevadí. Stejně tak vám poslouží pletací jehlice, dlouhý tenký drátek nebo brčko. Jednoduše s ním odstraňte usazeniny a poté vytřete odtok octovou vodou nebo pastou z jedlé sody. Nezapomeňte před čištěním chladničku vždy odpojit ze sítě.

Jak zabránit zápachu v lednici přírodní cestou

Pokud se chcete v ledničce zbavit pachů, pomohou vám místo chemických látek esenciální oleje. Několik kapek můžete nakapat na vatový tampon a vložit ho do lednice. K tomuto účelu se hodí například citronový, levandulový nebo mátový esenciální olej. Tyto oleje budou nejen příjemně vonět, ale také pomohou dezinfikovat prostor. Do ledničky můžete za účelem odstranění zápachu také vložit misku s několika zrnky kávy. To pomůže pohltit nepříjemné pachy. Nezapomeňte kávová zrna pravidelně měnit, alespoň jednou za týden.

Zdroje:
www.jakcistit.cz
www.bydleni.cz