Začněte zkracováním

První krok, kterým svým vlasům odlehčíte, je zastřižení roztřepených konečků. Využijte toho, že vám vlasy v létě rostly rychleji, než v jiných obdobích roku a nebojte se ubrat více centimetrů než obvykle. Pravidelné zastřihování oslabených a poškozených konečků je jedním z nejdůležitějších kroků pro podporu zdravého růstu vlasů.

Pokračujte hydratací

V dalším kroku byste se měli zaměřit také na dokonalou hydrataci jak samotných vlasů, tak vlasové pokožky. Po častém vystavení slunci jsou naše vlasy v důsledku dehydratace suché a lámavé. Použít můžete speciální kondicionéry a masky anebo vsadit na domácí DIY masku na vlasy, kterou si snadno připravíte z běžně dostupných surovin. Jak na ni?

Domácí hydratační DIY maska na vlasy

Masku na vlasy z avokáda můžete používat pravidelně i na suché vlasy trpící zvýšenou lámavostí. Vhodná je taktéž na vlasy barvené. Pokud si ji budete dopřávat pravidelně na podzim, pomůže vám eliminovat negativní následky slunění a vystavení vlasů UV záření v předchozím létě.

Ingredience:

  • 1 avokádo
  • 1/2 banánu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička panenského olivového oleje
  • 1 lžička mandlového oleje
  • 1 vaječný žloutek

Postup:

Všechny ingredience dokonale promícháme, banán a avokádo rozmačkáme vidličkou a vytvoříme jemnou pastu, kterou v silné vrstvě naneseme na vlhké vlasy a také na pokožku hlavy. Poté vlasy i s maskou rozčešte a zakryjte potravinářskou fólií, aby se na nich maska dobře udržela. Nechte takto působit alespoň půl hodiny, poté smyjte a umyjte šamponem, jak jste zvyklí. V podzimním, ale i letním období si tuto masku můžete dopřát každý týden. Uvidíte, jak vaše vlasy začnou zářit zdravím.

Jaké jsou výhody domácích masek na vlasy?

Především je vyrobíte ze surovin, které seženete běžně v supermarketu. Proto máte většinu důležitých ingrediencí na masku doma a nemusíte je nikde složitě shánět. Díky domácí přípravě masky, která mimochodem nezabere více než několik minut, také přesně víte, co je v ní obsaženo, a můžete si být jisti, že si na vlasy nanášíte pouze přírodní látky bez zbytečné chemie.

Mohlo by vás zajímat: Co o vás prozradí vlasy?

Čemu se při péči o vlasy po létě vyhnout?

Především si dejte pozor na nadměrné používání fénů, kulmy, žehličky na vlasy a dalších podobných nástrojů na úpravu vlasů. Jestliže je již použít musíte, vždy předtím vlasy ošetřete k tomu určenými ochrannými prostředky proti teplu. Z přírodních produktů takto působí například arganový olej. Kdykoli můžete, nechte vlasy uschnout na vzduchu. Také si dejte pozor na nadměrné používání laku a gelu na vlasy, protože tyto přípravky mohou způsobit zvýšenou lámavost vlasů. Pokud je musíte použít, nanášejte je pouze na vlasy a vyhněte se pokožce hlavy. Vyhněte se také příliš těsným účesům, které vlasy tahají.

Pozor na rozčesávání

Jemný přístup si vaše vlasy zaslouží i při jejich česání. Především si zvolte vhodný hřeben nebo kartáč, který bude k vašim vlasům šetrný, a dejte si pozor i na samotné česání. Začínejte konečky a až ty budou volné, vrhněte se na rozčesávání zbytku vlasů. Při česání také dejte pozor na to, abyste si nenarušili pokožku hlavy.

Nezapomínejte na kondicionér

Po každém umytí vlasů šampónem jim dopřejte alespoň několika minutovou péči kondicionéru. Ten se postará o to, aby šly vaše vlasy snáze rozčesat, a také jim dodá další výživu, kterou rozhodně potřebují.

Zdroje:

BUCK, Shannon. Přírodní kosmetika: jak na to: 200 rad, postupů a návodů k výrobě přírodních kosmetických produktů. V Praze: Metafora, 2015. Jak na to (Metafora). ISBN 978-80-7359-431-2

https://www.mojezdravi.cz/