Lidské tělo si vitamin D vytváří samo

Podmínkou je ale jeho pravidelná expozice slunečním paprskům, a to nepřetržitě po dobu alespoň 30 minut několikrát do týdne. Máte-li dostatek vitaminu D, vaše tělo dobře vstřebává vápník a fosfor a díky tomu se můžete spolehnout nejen na silnou imunitu, ale také na pevné kosti a silné svaly. Ne nadarmo jsou lidé ke zlomeninám kostí, ale i chřipkám a jiným chorobám virového původu nejnáchylnější právě v zimě, kdy slunečních paprsků ubývá.

Přírodní zdroj vitaminu D najdete v potravě

„Déčko“ naleznete především v mořských rybách, jako jsou losos, tuňák, makrela či úhoř. Velmi cennou zásobárnou tohoto vitaminu jsou také mléčné výrobky či vejce a v neposlední řadě i zvířecí játra. Mezi rostlinné zdroje se řadí tofu, cereálie, které bývají o vitamin D obohacovány, a překvapivě i pomerančový džus.

Zaměřte se především na houby a kvasnice

Podle výsledků studie Státního zdravotního ústavu uveřejněných v roce 2013 se poměrně velké množství vitaminu D vyskytuje také v houbách, zejména asijských. Narazíte-li například v obchodě na houbu zvanou Jidášovo ucho, rozhodně ji vložte do košíku. Zásobárnu „déčka“ na zimu si můžete připravit i z hub přinesených z lesa. Výrazně větší procento vitaminu D v nich ale zachováte, budete-li je sušit na sluníčku. Významným zdrojem vitaminu D jsou také kvasnice, a to především ve své čerstvé podobě. V porovnání s nimi obsahují sušené kvasnice přibližně poloviční množství tohoto důležitého vitaminu.

Kde byste vitamin D čekat neměli?

Mezi poměrně rozšířené mýty patří i to, že se vitamin D vyskytuje v kakau, avokádu či kokosovém oleji. V malém množství jej sice v těchto potravinách najdeme, avšak v porovnání s kvasnicemi, houbami či rybami je opravdu zanedbatelné.

Zvládnete se projíst k denní dávce?

Optimální množství vitaminu D pro dospělého člověka na jeden den je poměrně vysoké. Odpovídá asi 200 g volně žijících mořských ryb a až 1 kg ryb sladkovodních. To je poměrně velké množství, které většina z nás denně zkonzumovat nezvládne. Nahradit jej lze ale i 1 čajovou lžičkou oleje z tresky, což už je pro každodenní konzumaci poměrně reálné. Rybí olej, který si mnozí ještě pamatují z období návštěvy mateřské školy, se tak může stát velmi dobrou zásobárnou „déčka“ právě v zimním období. Stejně jako kvasnicová pomazánka, na kterou obvykle míváme z mladého věku podobně nelibé vzpomínky. Kdo tyto dva chuťové fenomény dětství nepřekoná, pořád ještě může sáhnout po uměle připravených doplňcích stravy. Z těch je tělo ale obvykle schopno využít pouze menší procento.

Vylepšete si chuť kvasnicové pomazánky plátkem uzeného lososa.