Nejprve zjistěte, co vás bodlo

Prvním krokem v boji proti nežádoucím následkům hmyzího bodnutí je zjistit, který druh hmyzu vám zranění způsobil. Je totiž rozdíl, když se vám do rány dostanou toxické látky od komára, sršně, včely, ováda anebo vosy. Na každý typ jedu totiž funguje něco jiného. Kromě potírání univerzální mastí z lékárny můžete použít zaručené přírodní prostředky, které často pomohou lépe a rychleji.

První pomoc při bodnutí hmyzem

Mezi nejnebezpečnější bodnutí hmyzu patří paradoxně to od nejužitečnějšího druhu, tedy od včely. V ráně totiž zůstává žihadlo s jedem, které je nutné v první řadě odstranit. Poté je potřeba ránu omýt vodou a neutralizovat například mýdlem anebo jedlou sodou. Přestože rána může poměrně silně svědit, zapomeňte na škrábání, tím byste celou situaci ještě zhoršili. Pro zmírnění svědění můžete místo bodnutí potírat kostkou ledu.

Žihadlo v ráně zůstává i při bodnutí sršní. Stejně jako v případě včely jej nejprve pinzetou vytáhněte a postižené místo chlaďte ledem. Připravte se na velmi intenzivní bolest, která ale většinou rychle odezní. Méně pronikavě bolí bodnutí vosou, která ale v ráně žihadlo nenechává. K neutralizaci sršního i vosího bodnutí použijte cibuli nebo citron rozkrojený napůl. Ránu můžete také polít octem.

Jestliže na vás zaútočil komár anebo ovád, ve většině případů vás žádná závažnější reakce nečeká. Zarudlý pupínek sice svědí, ale časem sám zmizí. Při intenzivním svědění opět pomohou kostky ledu anebo si můžete pomoci také dužninou z listů aloe very.

Které bylinky povolat na pomoc

Jakmile jste z nejhoršího venku a bodnutí již nesvědí, je potřeba postižené místo pořádně ošetřit a dezinfikovat. Hojivé účinky má v tomto ohledu například šťáva z lístků jitrocele kopinatého. Stačí promnout několik lístků mezi prsty a vzniklou směsí ránu potírat. Protizánětlivé účinky má také olej z tea tree, který by měl mít své místo v každé domácí lékárničce. Podobné účinky má také méně známý cajeputový olej.

Nemáte-li ani jeden po ruce, vyzkoušejte šťávu z řebříčku anebo rozmačkejte pár okvětních lístků měsíčku lékařského a přiložte je na ránu. Šťáva z nich zmírní pálení, zmenší otok a pomůže předejít vzniku zánětu. Rychlejší vstřebání otoku můžete podpořit šťávou z netřesku anebo obyčejnou natí z petržele. Na celkové zklidnění rány a zmírnění následků můžete použít éterický olej z levandule lékařské, který většinu hmyzu odpuzuje a bude tak zároveň působit jako prevence proti dalšímu bodnutí.

Co když se rána zanítí?

Na hnisající a zanícené rány po bodnutí hmyzem si můžete připravit směs připravenou z octa, soli a čerstvé celerové šťávy. Na postižená místa ji přikládejte ve formě obkladů a nechte alespoň hodinu působit. Na pravidelné omývání pak můžete použít tinkturu z přesličky, kterou připravíte tak, že přibližně 100 g natě z přesličky rolní necháte zhruba 14 dní macerovat v 250 ml čistého lihu. Použít můžete i kvalitní pálenku s vysokým obsahem alkoholu. Tinkturou můžete ránu potírat anebo si z ní připravit zábal tak, že jí pár kapek nanesete na kapesník a ránu ovážete. Alkohol vytáhne z postižené tkáně horkost a přeslička se postará o její rychlejší vyléčení.