Jaké jsou příčiny přehřátí organismu

K přehřátí může dojít z mnoha důvodů. Jedním z nich může být dlouhodobý pobyt v horkém a vlhkém prostředí, namáhavá fyzická aktivita v horku nebo nošení oblečení, které neumožňuje kůži dýchat. Náchylnější k přehřátí jsou také nemocní lidé trpící průjmovitým onemocněním či chorobou spojenou s horečnatými stavy. Před přehřátím organismu byste měli chránit zejména malé děti, seniory a osoby trpící chronickými chorobami.

Mohlo by vás zajímat: Zchlaďte svůj organismus, jóga do horka

Jaké jsou příznaky přehřátí

Nejčastějším příznakem přehřátí je pocit celkové slabosti a únavy. Může být doprovázen závratěmi, bolestmi hlavy, nevolností a zvracením. V závažnějších případech může dojít k deliriu a ztrátě vědomí. Kůže může být zarudlá a horká nebo se člověk může nadměrně potit. Může se také zrychlit tep a dýchání v důsledku nedostatku minerálních látek, které společně s potem ve zvýšené míře odcházejí z těla.

Jak lze přehřátí zabránit

Existuje několik preventivních opatření, kterými lze zabránit přehřátí. V horkém počasí je důležité pít hodně tekutin, nejlépe vodu nebo ovocné šťávy, protože pomáhají doplňovat minerály ztracené pocením. Důležité je také nosit lehké a volné oblečení, které umožňuje pokožce dýchat. Pokud se věnujete fyzické aktivitě, je nejlepší ji provozovat v chladnějších denních hodinách a často si dělat přestávky na odpočinek ve stínu. Pokud je to možné, vyhýbejte se přímému slunečnímu záření a zdržujte se pokud možno v klimatizovaném prostředí.

První pomoc při přehřátí

Když se někdo přehřeje vlivem horkého počasí, je potřeba okamžitě jednat. Co nejrychleji postiženého dostaňte z horka do chladnějšího prostředí. Pokud má na sobě těsné oblečení, svlékněte je, aby se jeho pokožka mohla rychleji ochladit. Můžete také přikládat chladivé obklady na kůži postiženého nebo mu dopřát koupel ve vlažné vodě. Je však důležité zajistit, aby se osoba neprochladila, proto nepoužívejte ledovou vodu ani před přehřátého člověka nedávejte ventilátor.

Doplňujte tekutiny a minerály

Další důležitou věcí je pomoci postižené osobě hydratovat se tím, že jí dáte pít tekutiny. Nejlepší je voda, ale pokud postižený zvrací nebo není schopen udržet tekutiny v těle, můžete podávat vodu s trochou rozpuštěné kuchyňské soli, která tělu zároveň efektivně dodá minerální látky. Na 1 litr vody počítejte s 1 čajovou lžičkou soli. Rozhodně v této situaci vynechte nápoje obsahující kofein nebo alkohol.

Přehřátí organismu je lepší předcházet

Pokud pravidelně sportujete, přesuňte v tropických teplotách tyto své aktivity do chladnější části dne, například na ráno nebo na večer. Jestliže se na přímém poledním slunci pohybovat musíte například z pracovních důvodů, noste pokrývku hlavy. A rozhodně nezapomínejte pít dostatek tekutin. Vyhněte se nápojům s diuretickými účinky, mezi které patří například i káva. K popíjení jsou v tropických teplotách ideální bylinkové čaje nebo voda.

Nápoje vhodné do horkého počasí

Uvařte si domácí bylinkový čaj, do kterého můžete přidat také voňavý sirup z bezových květů, který je jako stvořený pro letní ochlazení. A z jakých bylinek by čaj měl být? Kromě již zmíněného černého bezu můžete použít jakoukoli bylinku, která se používá při horečce a má tedy schopnost organismus ochlazovat. Jde například o lípu, vrbu nebo meduňku. Velmi příjemně v horkém počasí bude chutnat také nápoj obsahující citron či citronovou trávu. Chladivé účinky bude mít i čaj s příchutí bergamotu. Ale pozor! Organismus nejlépe ochladí nápoj stejné teploty, jakou má tělo. Proto nekonzumujte velké množství chlazených či přímo ledových nápojů a bylinkový čaj pijte raději vlažný.

Zdroje:
https://www.mamaaja.cz/
https://www.fit-house.cz