Vyrobte si domácí úklidové přípravky

Co na to budete potřebovat? Udělejte si zásoby jedlé sody, octa, kyseliny citronové, citronů a olivového oleje. A pusťte se s chutí do výroby. Jako první si připravíme univerzální čisticí pastu, kterou můžete využít místo písku na jemné čištění většiny povrchů. Poté se zaměříme na vodní kámen a vrhneme se do výroby přírodního prostředku na mytí oken. A protože někteří z nás stále ještě milují čistě lesklý nábytek, nakonec se zaměříme na výrobu domácí leštěnky na dřevo.

Univerzální čisticí pasta

Tento prostředek je ideální na čištění smaltovaných a nerezových povrchů, které nezničí. Pastu vyrobíte tak, že smícháte pytlík jedlé sody s přiměřeným množstvím šťávy z citronu tak, aby vznikla jemná pasta. Do té pak již stačí pouze namočit houbičku a začít čistit. Budete se divit, jak efektivní tento prostředek je.

Jak zatočit s vodním kamenem?

Usazuje se všude – v pračce, rychlovarné konvici, kávovaru, ale i žehličce. A dokáže způsobit tolik neplechy. Přitom je jeho odstranění tak jednoduché, že ho zvládnete i s běžnými prostředky, které naleznete v každé domácnosti. Do rychlovarné konvice stačí vsypat sáček kyseliny citronové a nechat společně s přiměřeným množstvím vody uvařit. Poté jen vylijete, vypláchnete a můžete obdivovat lesklé útroby svého kuchyňského pomocníka. Do pračky nalijte plný šálek octa a zapněte na nejvyšší stupeň. Na odstranění vodního kamene v kávovarech sice koupíte celou řadu prostředků, ale opět je všechny nahradí neuvěřitelně účinná kyselina citronová. Jednoduše ji vsypte do přihrádky pro čisticí prostředek a zapněte příslušný program.

Okna jako ze škatulky

Prostředek na čištění oken nemusí být vždy jen plný chemie a oplývat modrou barvou. Stejnou práci zastane i domácí čistič vyrobený z octa a vody smíchaných v poměru 1 : 1. Jestliže vám vadí nepříjemný octový odér a rádi byste si interiér provoněli, stačí do směsi přidat několik kapek esenciálního oleje, například uklidňující levandule. Pro dosažení opravdu vysokého lesku nahraďte zhruba polovinu vody čistým alkoholem, klidně může být denaturovaný, pít ho nebudete. Vše naplňte do rozprašovače a pusťte se do úklidu.

Renovující leštěnka na nábytek

Součástí předvánočního úklidu je i důkladné omývání nábytku, které bývá završeno jeho leštěním. Interiérem je pak cítit vůně umělé leštěnky, kterou se snažíme vyvětrat ještě několik dní. Připravte si vlastní přírodní leštěnku, kterou si vyvoníte podle libosti. Potřebovat na ni budete jeden šálek olivového oleje, přibližně poloviční množství citronové šťávy a voňavý esenciální olej. Vše smíchejte, naplňte do rozprašovače a před každým použitím důkladně protřepejte, aby se obě složky spojily. Nábytek bude čistý, krásně lesklý a dlouhodobě konzervovaný. Interiér vám navíc provoní příjemná vůně a na pach leštěnky budete moci letos zapomenout.